zaterdag 12 maart 2011

Leuk vogelen op de local patch

Om vijf uur heb ik na ’s ochtends in de kassen gewerkt te hebben en ’s middags in de tuin even tijd om te vogelen. Op de fiets ga ik richting de Zwaaksche Weel om, zoals ik de hele week al doe, een kleine plevier te zoeken. Ook een steenuiltje lijkt me wel een bezoekje waard. Gisteren had ik ‘m namelijk ook al. Toen kon ik in het laatste licht deze foto nog maken.
In het natuurgebiedje bij de kleine weel zit niet veel bijzonders. Door mijn aanwezigheid raken de vogels wat opgewonden en komen er de eerste keer drie wintertalingen overzetten en de tweede keer drie slobeenden. Beide groepen bestaan uit twee mannen en een vrouw. Bij de slobeenden valt de gekke snavel nog eens goed op als je ze van onderen bekijkt.
Als ik  zonder kleine plevier terug loop kom ik Niels de Schipper tegen. Samen kijken we het gebied nog eens goed af en opeens horen we een aparte roep. Hij herinnerd een beetje aan een waterhoen of meerkoet maar is toch heel anders. Niels weet al waar de roep bij past maar hij houdt het nog even geheim. Als hij het geluid in zijn geheel afspeelt hoor ik het ook. Een blauwborst! Helaas reageert de vogel die net nog riep niet op het geluid en blijft het bij een onzekere waarneming. Als we verder lopen in de richting van TOP zien we negen witte kwikstaarten vliegen. Ook ziet Niels nog een blauwe kiek. Op de loods van TOP zit een witte kwikstaart. Tenminste… als de verrekijkers erop worden gericht zien we het pas goed. Een rouwkwikstaart.
Leuk voor de local patch! Als we langs het gebied achter TOP lopen zien we nog verschillende andere witte kwikstaarten en ook nog drie of vier rouwkwikken. Rondom horen we verschillende piepers. Niels herkent er een waterpieper in. Ik hoor hem ook en ik heb er weer een jaarsoort bij! Zonder Niels was die niet gelukt want ik ken die geluiden van de piepers nog niet zo goed. Tegelijkertijd ontdekt Niels de soort waar ik al de hele week naar op zoek was: de kleine plevier! Leuk! Ook de gele oogring is te zien dus vergissing is uitgesloten.
Als we een heel stuk verder lopen ziet Niels er nog één bij lopen. Erg leuk! Misschien wel een paartje… Niels laat me ook nog een geschikt biotoop zien voor zomertalingen. Als je zo eens door je local patch loopt leer je je gebied wat beter kennen! Na nog een rouwkwik gaat Niels naar huis. Het is inmiddels al laat geworden en ik vertrek ook. Toch kan ik het niet laten om nog even te kijken naar de steenuilen. Ze lukken allebei. De eerste zit voor de kast en laat zich even mooi zien. De tweede zit op z’n vaste stekkie in de boom maar verdwijnt al snel naar binnen. Toch een leuk vogeluurtje op de local patch!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten