maandag 7 maart 2011

Oranjezon and more

Vanochtend belde Marc mij. Of ik nog zin had om vandaag in Oranjezon te gaan vogelen. Ik heb wel zin dus we spreken af dat ik om tien uur of half elf (ligt er aan of ik de trein kan halen) bij station Middelburg zal zijn. Helaas wordt het half elf en dan kunnen we weg. Het hoofddoel is Oranjezon maar daarnaast kunnen we ook nog wat vogelen in de Zandvoortse weg. Op weg naar Oranjezon zien we een groep goudplevieren, dat is een nieuw jaarsoort voor mij. Als we over een bruggetje rijden roept Marc opeens: “Waterspreeuw!”. Marc denkt een waterspreeuw gezien te hebben die onder het bruggetje doorvloog. Hij hoorde ook een roep die veel op een waterspreeuw leek. Helaas heeft hij hem niet goed genoeg kunnen zien om zeker te zijn en vinden we ook niets terug dat er op lijkt. Jammer! Als we weer verder rijden zijn de baltsende kieviten leuk en lopen er wat witte kwikstaarten.
Bij Oranjezon gaan we direct zoeken naar ons hoofddoelsoort: de kleine bonte specht. Als we in het bos lopen zien we geen kleine bonte maar horen we wel allerlei zangvogeltjes. Door het mooie weer kunnen we er veel horen. Opeens horen we een vreemde zang. Allerlei verschillende toontjes een beetje zanglijsterachtig. Dan weten we het opeens, dat moet een boomleeuwerik zijn! Vlug gaan we hem zoeken. Wij gaan er van uit dat hij wel vanuit de top van een boom zal zitten zingen maar als we op de plek aankomen waar we hem steeds hoorden zingen zien we hem niet. Wel horen we hem nog steeds. Als we omhoog kijken is het raadsel snel opgelost, de boomleeuwerik zit op veldleeuwerikmanier hoog in de lucht te zingen. Veldleeuwerikmanier, zou het dan niet gewoon een veldleeuwerik zijn? Als we de foto’s bekijken zien we echter dat hij tekening op de ondervleugel heeft. Dat heeft een veldleeuwerik niet en omdat de ondervleugel van een boomleeuwerik niet goed afgebeeld staat weten we het nog steeds niet helemaal zeker. Als we thuis op internet naar de foto’s kijken weten we het zeker: een boomleeuwerik!
Na deze leuke en voor allebei nieuwe jaarsoort gaan we weer zoeken naar de kleine bonte specht. Opnieuw kunnen we hem echter weer niet vinden. Wel zitten er een paar kuifeenden die op de foto moeten. Als we weer wat verder gelopen zijn zitten er in een naaldbos wat vinkachtigen. Vooral sijzen en normale vinken. Ook zitten er nog wat kool- en pimpelmezen en horen we een boomkruiper. Als Marc al doorloopt zie ik opeens een klein bont spechtje over komen vliegen. Kleine bonte specht! (denk ik) We zoeken daarna nog maar we kunnen hem niet meer terugvinden. Als ik het er met Marc nog eens overheb hoor ik dat het helaas geen kleine bonte specht geweest kan zijn omdat deze een rode anaalstreek had. Pech! Als we weer verder lopen horen we nog wel een grote lijster maar dat is ook alles. Opeens denkt Marc weer een kleine bonte te zien. Helaas is hij achteraf niet zeker zodat dit waarschijnlijk ook geen kleine bonte was. Tussen de bomen door zie ik een blauwe kiekendief vliegen. Behalve dat vliegt er in Oranjezon ook een havik of vliegen er meerdere haviken rond. We zagen er net al twee (kan ook om dezelfde gaan, niet gelijktijdig gezien) en als we weer teruglopen zien we nog een juveniel vliegen. Als we weer over dezelfde weg teruglopen laten een paar hele mooie mannetjes sijs zich leuk op de foto zetten.
Ook moeten de kuifeenden er weer aan geloven. Als we weer terug bij de ingang zijn moeten we helaas zonder kleine bonte weer terug. Bij de Zandvoortse zit een hele groep brandganzen maar helaas geen roodhalsganzen. Er zijn gisteren al twee roodhalsganzen gemeld in de Yerseke moer dus de kans is groot dat ze daar naar toegevlogen zijn. Daar ga ik het morgen maar eens proberen!Met de brandganzen wordt de dag afgesloten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten