dinsdag 29 maart 2011

Superochtend op Breskens!

Zoals ik gisteren al vertelde was ik vandaag van plan om weer naar Breskens te gaan. Ditmaal mis ik geen trein en dus zit ik om 8 uur weer op de boot. Het belooft een goede trekdag te worden. Als ik aan wal sta zie ik al snel dat er een goede wind staat Z tot ZO. Het is wel jammer dat het zo zacht waait. Als ik richting de telpost loop komen de eerste groepjes witte kwikstaarten me al te gemoet. Bij de telpost zie ik Pim, Corstiaan, Thomas, Guido en Jos al staan. Meteen wordt ik al verwelkomt door een mannetje tapuit die even op een paaltje voor de telpost gaat zitten. Nieuwe jaarsoort! Het vliegt nu een stuk beter dan gisteren. Veel kwikstaarten en ook ander spul. Opeens wordt er geroepen "Rover!". Direct daarna "Kraanvogel!". Een mooie adulte kraanvogel komt bijna recht de telpost overzeilen. Wat een gave soort! Mijn fototoestel ratelt aan één stuk door maar tussendoor kan ik hem ook nog bewonderen.


Een nieuwe soort is binnen! Er komen ook nog flinke aantallen kauwen en kraaien overzetten. Dan roept Corstiaan "Appelvink!". En terwijl hij aanwijzingen aan het geven is: "Ik geloof dat het een pestvogel is!". Nu wordt het wel erg leuk. Na wat gezoek kan iedereen hem mooi in beeld krijgen. Als hij echter wat beter bekeken wordt komen er toch nog wat vragen? Is het wel een pestvogel? Als hij nog even bekeken is komen we tot de conclusie dat het toch een appelvink is. Toch een leuk soort! Er vliegen ook redelijk wat boertjes maar de oeverzwaluw, de soort die hoog op m'n verlanglijstje stond, zit er niet bij. Al vlug gaat de wens in vervulling, een oevertje over het strand! Nieuwe soort! Na deze oever komen er nog verschillende anderen die zich soms mooi laten bewonderen. Corstiaan ontdekt ook de  voor velen eerste huiszwaluw van het jaar. Helaas zie ik hem niet maar dat mag de pret niet drukken! Ook een gele kwikstaart wordt gehoord. Een stokoud vrouwtje bruine kiekendief komt ook overzetten. Er worden verschillende ideeën geopperd of we mevrouw geen rollator aan moeten bieden. Tis toch wat als je op die leeftijd nog zo'n verre reis moet maken!
Een zwarte mees wordt door mij gemist maar later op de dag komt er gelukkig nog één zodat ik deze ook op de jaarlijst bij kan schrijven.

Thomas ontdekt over zee een grote stern die ook nog nieuw is voor m'n jaarlijst. De ekstertrek is ook opvallend er komt een groepje van maar liefst negen eksters over!
Verder trekken ook de zanglijsters goed door. Ook een paar blauwe reigers en een zwartkopmeeuw zijn het vermelden waard. Als Corstiaan op het punt staat om weg te gaan komen er twee staartmeesjes aanvliegen. De kijkers er op en... witkop! In de haast kan ik alleen maar een onscherpe foto maken maar gelukkig heeft Thomas een goede vluchtfoto.
Foto Thomas Luiten
De witkopstaartmees valt in dus met z'n vieren gaan we hem zoeken om meer kenmerken te kunnen zien. Dat blijkt nog niet zo makkelijk te zijn want hij laat zich telkens maar kort zien. Ik kan een paar foto's maken waarop de witte nek en de brede witte tertials goed te zien zijn.
Een nieuw taxon is binnen! Na deze soort komt er ook nog wat ander spul maar veel bijzonders komt er niet meer binnen. Een gele kwikstaart is leuk en ook komen er wat meer sperwers. Om 13:00 uur houdt ik het voor gezien en ga ik naar de boot. Thomas is zo vriendelijk mij een lift aan te bieden waardoor ik snel de boot kan halen. Op de boot komt een zilvermeeuw zo dichtbij dat ik een paar close-upjes kan maken.Ook leuk! In de trein kijk ik terug op een leuke ochtend met veel trek. Voor herhaling vatbaar!
Zie hier de volledige telling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten