donderdag 10 maart 2011

Vogelen op Noord-Beveland

Donderdag ga ik nog een keer met Izak en Marc vogelen. Het plan is om op Schouwen te gaan vogelen maar door de harde wind en ook omdat daar op het moment niet zoveel bijzonders zit gaan we daar niet meer naar toe. In plaats daarvan gaan we vooral op Noord-Beveland vogelen. Bij de brug bij het Katseveer hebben we afgesproken. Daar kunnen ook gelijk een heleboel meerkoeten op de daglijst worden geschreven. We gaan eerst naar de grote geelpootruiter voor de maandlijst. Onderweg zien we op een akker een witte kwikstaart opvliegen. We kijken de akker goed af en vinden er nog 4 andere. Eentje lijkt wel erg donker… Bingo! Een vrouwtje rouwkwik!
EDIT: DE DETERMINATIE WAS TOCH NIET ZO MAKKELIJK VAST TE STELLEN. HET WORDT EEN WITTE KWIKSTAART SPEC.
Die is voor Marc en mij nieuw voor de jaarlijst. Als we op Noord-Beveland zijn aangekomen zien we een hele groep kokmeeuwen zitten. Toch maar even kijken of er geen zwartkopmeeuw tussen zit. Al snel ziet Marc er eentje vliegen. Nog een nieuw soort voor de jaarlijst! Als we bij het bruggetje over de Valkreek aangekomen zijn gaan we zoeken naar de grote geelpootruiter. Een ruiter die niet zo snel gedetermineerd kan worden zorgt even voor verwarring maar blijkt een tureluur te zijn. Als ik nog eens aan de andere kant kijk zie ik een ruiter lopen met een opvallend scherpe scheiding tussen borst en rug. Grote geelpootruiter binnen! Als hij wat verder loopt kunnen we ook nog het kenmerk zien waar deze vogel zijn naam aan te danken heeft. De gele poten. Na deze leuke soort gaan we verder naar de haven voor Colijnsplaat omdat daar een tijd geleden sneeuwgorzen werden gezien. Die zien we niet dus gaan we richting de Paardenkuup. In de zit niks bijzonders dus dan maar door naar de Wanteskuup. In de Wanteskuup vliegt een vrouwkleed bruine kiekendief. Nieuwe jaarsoort! Aan de zeekant foerageert een groep bontjes en ook lopen er wat tureluurs. Leuker wordt het als Izak een bontbekplevier ziet. Er lopen er zelfs vier. Weer een nieuwe jaarsoort!
Hierna gaan we naar de ’s-Gravenhoekinlaag. Onderweg horen we nog een ijle hoge roep die aan een gele kwikstaart doet denken. Een rietgors! Nieuw voor de jaarlijst! In de ’s-Gravenhoek zie ik al snel man en vrouw brilduiker. Ook zitten er wat slobeenden en kokmeeuwen. Opeens roept Izak “zwartkopmeeuw!”. Vlug kijken we en we zien een zwartkopmeeuw vliegen. In tegenstelling tot de vorige blijft deze in de buurt rondhangen en gaat zelfs zitten. Dat levert een paar bewijsplaatjes op.
Na de ’s-Gravenhoekinlaag rijden we door naar het Bokkegat. In het Bokkegat ziet Izak al snel een grote zilverreiger. Nieuw voor de jaarlijst! Verder zit er ook nog een lepelaar, ook nieuw voor de jaarlijst! Als we terug lopen zien we opeens een klein zangertje. Met de kijkers er op blijkt het een tjiftjaf te zijn. Om het zeker te weten proberen Marc en ik nog wat foto's te maken. Dat blijkt niet makkelijk omdat het beestje geen moment stil zit. Het blijkt de moeite waard te zijn dat we even gewacht hebben omdat opeens een andere tjiftjaf begint te zingen. Die kan ik insturen voor de fenologie competitie van de vogelwerkgroep! Ook dit is weer een nieuwe jaarsoort.
Na het Bokkegat gaan we naar de inlaag Keihoogte. Door de harde wind duurt het even voor we er zijn omdat we af en toe zelfs moeten lopen. In de nieuwe hut bij de Keihoogte (de oude was afgebrand) eten we ons brood op. Helaas is de hut nog niet waterdicht zodat flinke plassen in staan. Wat ook nogal vervelend is als je gaat vogelen is dat er in de hut geen kijkgaten zitten (op wat kieren na dan). Gelukkig, of eigenlijk jammergenoeg, zit er in de Keihoogte niet veel bijzonders. Nieuw is de middelste zaagbek voor de daglijst. Na de Keihoogte gaan we verder. Izak en Marc hebben het plan om nog naar Oranjezon te gaan en dan over Walcheren terug te gaan. Dat is voor mij te ver en omdat ik ook nog op tijd thuis moet zijn ga ik terug. Als ik weer bij de Keihoogte sta, ditmaal aan de voorkant, zit er nu wel wat meer. Een groep kuifeenden. Tussen de kuifeenden zwemt een eend met een opvallend grote witte plek boven z’n snavel. Topper!
Een nieuwe voor de levenslijst! Ik bel hem gelijk maar even door naar Marc en Izak en ik hoor dat zij behalve wind nog niets hebben. EDIT: DE TOPPER BLIJKT EEN AFWIJKEND VROUWTJE KUIFEEND TE ZIJN. JAMMER! GEEN NIEUWE SOORT. Als ik bij de ’s-Gravenhoek sta verandert dat. Ik wordt gebeld. Ze hebben maar liefst dertien kraanvogels bij de Veerse dam! Dat is super balen! Die had ik ook graag willen zien! Lees hier hoe ik mijn eerste kraanvogel toch nog scoorde. Wat gedeprimeerd vertrek ik naar de hut bij de Wanteskuup. Daar ontmoet ik een paar Franstalige Belgen die vertellen wat ze gezien hebben. Ik vertel hen dat er vlakbij een grote geelpootruiter zit. Dat slaat niet echt aan en ook de Engelse naam Great Yellowlegs (Greater zou ook kunnen maar dat wist ik niet precies) heeft weinig succes. Gelukkig komen we er met behulp van mijn ANWB gids en de Franse versie van de ANWB gids uit. Voor de Belgen is dat een nieuw soort dus die gaan ze zeker zoeken. Ik vertrek alvast naar het bruggetje. Daar kom ik de Belgen weer tegen en samen zoeken we naar de grote geelpoot. Ditmaal zit hij aan de andere kant van het bruggetje. Als we hem uitgebreid bewonderd hebben besluit ik dat het nu eens tijd wordt om wat fatsoenlijke foto’s van hem te maken. Samen met de Belgen loop ik het weiland er naast in om wat dichterbij te komen. Het beestje vliegt een beetje heen en weer maar uiteindelijk lukt het toch om een paar acceptabele foto’s te maken. Eindelijk eens een paar goeie foto’s van die gave vogel!
Nadat ik door de Belgen met met veel merci’s bedankt ben vetrek ik naar huis. Jammer van die kraanvogels maar toch een leuke dag gehad!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten