zaterdag 30 april 2011

Een leuke koninginnedag!

Terwijl de rest van de fam naar Thorn ging ging ik met Edward en Mark naar Breskens. Daar heb ik geen spijt van gehad! Om vijf uur haalde Edward me op bij de stoplichten. Daarna was het even zoeken naar het tolplein maar om half zes konden we toch met Mark wegrijden van het tolplein. Toen we bij Breskens uit de auto stapten werden we gelijk verwelkomd door een zingende blauwborst. Op de telpost staan veel oude bekenden. Al snel blijkt dat de gierzwalwuwtrek erg leuk wordt. Telkens komen groepjes gierzwaluwen soms vlak over onze hoofden.
Nadat we een poosje op de telpost gestaan hebben en de gewone soortjes een beetje langskomen klinkt opeens een schreeuw: "Reuzensterns!". Ik doe heel wat moeite om ze te zien te krijgen maar helaas kan ik ze niet vinden. Wat chagrijnig kijk ik weer verder naar de andere gewone soortjes die langs komen vliegen. Al vrij snel wordt duidelijk dat er mogelijk een nieuw dagrecord voor bosruiter inzit. Voor het eerst in de geschiedenis van Breskens worden er namelijk bosruiters getikt.
Dan wordt er geroepen: "Temmincks strandloper!" Vlak voor de hut komt pijlsnel een temminckje langsvliegen een leuke telpostsoort. Het is Corstiaan die de eerste volgende nieuwe soort voor mij vindt. Sterntje door het binnenland! Een lachstern! Hij komt super mooi langsvliegen langs de boerderij en daarna richting de camping.
Langs de boerderij komt overigens ook nog een mooie adult zwartkopmeeuw. Een groepje van vier dwergmeeuwen is ook het vermelden waard.
Helemaal leuk wordt het als in dat zelfde uur nog een lachstern langs komt vliegen zij het dan wel wat verder landinwaarts. Het staat maar niet stil. Nauwelijks zijn we uitgekeken op de lachstern of er wordt geroepen: Morinellen! Recht over de post komen drie adulte vrouwtjes morinelplevier overvliegen snel kan ik nog één recordshot van alweer een nieuwe soort maken.
In het volgende uur doen de bosruiters en gierzwaluwen het nog steeds goed. Het Breskens dagrecord is allang verpulverd maar we proberen ook het landelijk dagrecord bosruiter te kloppen. Dat staat op 101. De groenpoten en kemphanen vliegen ook lekker door. 
Opnieuw wordt weer een krent ontdekt. Noordse stormvogel ver over zee! Gelukkig mag ik bij iemand door de scoop kijken. En kan ik alweer een nieuwe soort begroeten. Aan het einde van dit uur hebben we het landelijk dagrecord al verbroken en dat gaan we in de komende uren zelfs meer dan verdubbelen. "Rode wouw bij de jonge aanplant!" wordt er geroepen. Even later kan ik hem ook oppikken en is hij leuk te zien. Hij is helemaal mooi als ik even door iemands anders telescoop mag kijken zodat ik hem goed kan zien. De vogel vliegt ongeveer tot de kerktoren van Groede. Als hij daar vliegt kan ik nog een leuk plaatje maken van een 'vogel in het landschap'
Hij landt zelfs in de akker en gaat daar een stukje wandelen! Ook een manier van trekken! "Grote pieper!" wordt er geroepen. Hij is ingevallen. Daar gaan we op af. Gewapend met ontgrendelde fototoestellen lopen we er op af. Even voor de plek waar de pieper is ingevallen vliegt hij ook luid roepend weer op. Nu is duidelijk het huismusachtig roepje te horen en valt de groottte ook extra op.
Terug op de post horen we dat hij weer is ingevallen en te zien is. Door de telescoop zien we hem inderdaad, wel ver weg, maar onmiskenbaar in het weiland. Na een paar minuten houdt hij het voor gezien en gaat voorgoed weg. Het spektakel is nog niet afgelopen. Terwijl ik een zomertortel aan het fotograferen ben wordt er een ortolaan gehoord. Doordat ik net met mijn hoofd in de wind stond hoor ik die helaas niet. Jammer maar na de drie ortolanen van vrijdag heb ik niet te klagen. De zomertortel staat gelukkig goed op de foto.
"Wielewaal over zee!" wordt er geroepen. En eindelijk kan ik na het missen van alle wielewalen tot nu toe ook mijn eerste wielewaal oppikken. Hij is zo ver niet of ik maak toch een paar recordshots.
Het is een vrouwtje. In het volgdende uur zien we ook het mannetje en doen de gierzwaluwen het nog steeds erg goed. Zoals gewoonlijk vliegen de kwikstaarten ook lekker door. Ik kan eindelijk mijn eerste foto maken van een noordse kwik.
Opeens klinkt er weer een roep: Grauwe kiek! Een mooi mannetje grauwe kiekendief is door de telescoop schitterend te volgen. Alle kenmerken zijn te zien. We vervelen ons niet! De roofvogels zijn leuk deze ochtend. Behalve de rode wouw en grauwe kiek komen er ook nog boomvalken, smellekens en sperwers langs.
Een hele tijd later roept Mark "Reuzenstern!". Eindelijk kan ik nu ook twee reuzensterns bijschrijven. Ze komen mooi dichtbij door de branding langs.
Wat andere sterntjes als zwarte sterns en een visdief komen nog dichtbij langs.
In de verdere uurtjes komt er niet veel spectaculairs meer bij. Omdat we al af hadden gesprokendat we om 1 uur weg zouden gaan doen we dat ook. Eerst gaan we naar de Blikken om daar de kraanvogel en stelkluten te zien. De kraanvogel zien we al snel.
Terwijl we daar nog naar staan te kijken roept Mark: "Witwangstern!". Snel springen we uit de auto. Helaas zien Edward en ik hem niet meer. We ontmoeten ook Pauline van der Staaij die verteld dat de steltkluten erg mooi te zien zijn. Dat klopt als wij bij de hut zijn zit op ongeveer twee meter afstand een prachtige stelktluut! Een hele mooie nieuwe soort! Hij laat zich ook nog eens goed fotograferen. In totaal zien we vier steltkluten. Twee mannetjes en twee vrouwtjes. 
Het is een erg leuke hut bij de Blikken veel steltjes komen dichterbij. Een oeverloper laat zich ook nog leuk zien.
Na de Blikken moet Mark weg dus gaan we eerst naar de tunnel, daar stapt Mark uit en wij gaan verder. We zijn van plan om eerst bij Westkapelle te gaan kijken of er nog temminckjes lopen en daarna naar Oranjezon voor een dwerggans. Onderweg willen nog twee patrijzen op de foto. Dat genoegen doe ik hen natuurlijk graag.
Als we bij Westkapelle zijn zien we dat de temminckjes er niet lopen maar wel zijn er een stuk of 40 zwarte sterns. Ook zien we de daar broedende dwergsterns en grote sterns. Westkapelle is dus voor de doelsoort niet succesvol hopelijk hebben we bij Oranjezon meer geluk. Bij Oranjezon zoeken we ook nog even naar een fluiter maar die kunnen we niet vinden. Na het bos lopen we zoals gepland door naar de dwerggans. Er zijn heel wat soorten ganzen maar geen dwerggans. Nijlgans, indische gans en gauwe gans lopen er wel. Een uitstekend gezelschap voor een wilde dwerggans dus! We kunnen hem helaas niet vinden. Ik besluit om nog een klein stukje door te lopen zodat ik echt zeker weet dat de de dwerggans er niet zit. Ik doe het snel want eigenlijk moeten we naar huis. Tussen de grauwe ganzen zie ik een slapende gans. Er is weinig aan te zien behalve een opvallende flankstreep en een andere kleur bruin. Dit is zeker geen grauwe gans! Snel roep ik naar Edward dat ik hem misschien gevonden heb. Als de vogel de kop uit de veren haalt weten we het ook zeker: geel oogringetje en grote witte bles dat is een dwerggans! De vogel gaat ook nog een stukje lopen en foerageren dus er zitten een paar leuke bewijsplaatjes in. Omdat de batterij van mijn camera leeg is mag ik gelukkig met Edward z'n toestel wat plaatjes schieten. Zo heb ik toch nog bewijsplaatjes van deze mooie gans. Wild of niet. Met deze soort sluiten we een leuke koninginnedag af. Op naar huis!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten