woensdag 15 juni 2011

Helaas geen arendbuizerd

Op DVN werd vanmiddag een mogelijke arendbuizerd door gegeven. Ontdekt door Mark Hoekstein. Het is bij Ellewoutsdijk dus niet ver weg. Meteen bel ik Edward op om te vragen of hij gaat. Hij zei dat hij nog niet ging maar wie weet straks nog wel. Om half 6 ontvang ik een sms. Edward wil toch gaan kijken omdat het toch een arendbuizerd lijkt te worden. We spreken af dat ik om 6 uur bij de stoplichten zal staan. Even later belt Edward met toch nog op of ik ook eerder kan gaan omdat hijnet van huis vertrekt. Dat is voor mij geen probleem en even later stap ik in de auto. Als we bij de plek aangekomen zijn komen we Peter Meininger al tegen. Hij vertelt ons dat de vogel niet meer is gezien. Rob Sponselee is ook aanwezig. Samen zoeken we het terrein af waar hij mogelijk is ingevallen. Ies Meulmeester zag hem daar laag vliegen maar hij wist ook niet zeker of hij daar wel zat. We vinden hem niet en later wordt duidelijk dat hij daar in ieder geval niet zat. Er komt namelijk een trekker die het hele veld over rijdt zodat als de buizerd er zat hij in ieder geval zou moeten gaan vliegen. Helaas dat doet hij niet. Met Niels de Schipper die inmiddels ook is aangekomen bespreken we waar we zullen gaan zoeken. Niels en Rob gaan richting het Zuidgors en Edward en ik besluiten om het aan de kant van de kerncentrale te proberen. We kijken overal erg goed maar we kunnen hem niet vinden. We komen ook nog Jaap Kolijn tegen die het opgeeft en naar huis gaat. Begrijpelijk, wij zoeken ook nog even door maar we hebben er ook weer niet zoveel hoop op dat we hem terug zullen vinden. Als we bij de kerncentrale aankomen gaan we wat meer landinwaarts terug. Even later rijden we weer over de weg die in de richting van de ‘ontdekplek’ voert. Dan zie ik opeens een paar vechtende kraaien vliegen, de kijker er op, er vliegt een buizerdachtige tussen! Snel crossen we naar een plek waar we de vogel beter kunnen zien. We kunnen hem nog even bekijken maar opeens is hij weg. We hebben helaas niet goed kunnen zien waar hij naar toe is gevlogen maar we gaan er in ieder geval zoeken. We rijden het weggetje op dat in de richting van de plek voert. Bij het kruispunt stoppen we om het gebied af te kijken. Helaas nergens is een spoor van een buizerd te bekennen. Telefonisch waarschuw ik Niels de Schipper om te melden dat wij een buizerdachtige gezien hebben. Niels komt ook onze kant op. Waarschijnlijk is de vogel richting de kerncentrale gevlogen dus rijden we ook die kant op. We hebben een klein stukje gereden als Edward een vogel in de berm ontdekt. Het is een buizerd! Het zou goed te bewuste vogel kunnen zijn.
Net al Edward de vogel in de scoop heeft besluit die om te gaan vliegen. Dat komt nog niet eens zo heel slecht uit want nu kunnen we ook wat vluchtfoto’s maken. Bij de vlucht vallen direct de dikke, vette polsvlekken en het witte vleugelvlak op.
Als de vogel is gaan zitten weten we eerst niet wat we nu eigenlijk voor ons hebben. Hij heeft een lichte borst met roodbruine vlekjes. De kop is ook een geval apart. Een duidelijke oogstreep, dikkere kop, een driehoekige vlek op het achterhoofd, allemaal pro arendbuizerd. We twijfelen nog wel heel erg. Niels de Schipper is inmiddels ook aangekomen en hij weet het ook nog niet zo zeker. De vogel heeft een opvallende lange poten en ook een grote haak aan de snavel. Veel geel aan de snavel en de bovenkant van de snavel loopt door in de kop.
We kijken er een hele poos naar en dan denken we dat de vogel wel opvallend genoeg is om door te piepen aan Mark. In de volgende minuten/uren worden we er steeds zekerder van dat het om de vogel van Mark en Ies gaat. De vogel mist ook aan elke vleugel twee armpennen wat de vogel van Mark en Ies ook had en hij heeft ook een afgeragde staart. Een hele poos later komen er nog een paar auto’s met vogelaars uit de noordelijker delen des lands. Met behulp van de Ipad van één van hen weten we inmiddels zeker dat dit de vogel  is van Mark en Ies. Of het ook een arendbuizerd is dat weten we nog niet zeker. De vogel weigert halsstarrig om te gaan vliegen en blijft de hele tijd in dezelfde houding zitten. We zitten er een hele tijd op te kijken maar we weten het nog steeds niet zeker. Uiteindelijk besluiten we om nog even te wachten tot Guido is aangekomen en om dan de vogel te laten vliegen. Ander is het straks te donker om iets te zien. Als Guido aankomt zeggen we dat de vogel nu wel mag gaan vliegen. Meteen vliegt de vogel op. De fototoestellen ratelen al en iedere vierkante centimeter wordt vastgelegd.
Het valt op dat de vogel ook brede vleugels heeft. Het langgerekte postuur van een arendbuizerd heeft hij echter niet. Als we alle kenmerken eens op ’n rijtje zetten denken we dat we toch niet zo erg zeker mogen zijn van een arendbuizerd. Edward en ik vertrekken na het opvliegen van de vogel naar huis. We hebben de vogel gezien, of het een arendbuizerd is moeten we maar afwachten.
Uiteindelijk wordt toch besloten dat het toch om een buizerd gaat. Het wordt aan roofvogelgoeroe Dick Forsman uit Finland gevraagd en die weet op grond van een aantal argumenten een arendbuizerd uit te sluiten.
Hier staat het bericht
Hi Edwin,
Thanks for the interesting set of images.
However, I don't think this is a LLB, just a pale morph 2nd cal yr Common Buzzard.
The structure is not right for a young LLB, it is too compact and the wing-tips are too blunt, but naturally features like these are very subjective. More importantly, several plumage characters speak against LLB, being clearly pro Common Buzzard:
-the new central tail-feathers show typical CB banding
-in the more distant views the head is dark against the breast. In pale birds like this the head would be the palest in LLB, not darker than the breast.
-the pale face in a dark head is typical of pale CBs. In LLBs the head is usually uniformly pale.
-the trousers are always dark, even in pale LLBs. In this bird the trousers are clearly pale.
-it lacks any indication of pale upper primary panel found in many (but not all) immature LLBs.

This is a good example to illustrate the huge phenotypical variation in CB, and how superficially similar they can be to LLBs, yet this individual is not even among the most difficult ones.
regards,
Dick Forsman.

Jammer volgende keer beter!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten