vrijdag 24 juni 2011

Ransuilen!

Eergisteren hoorde ik van mijn zusje al dat er ergens jonge uilen zouden zitten. Waar ze precies zaten en wat voor uilen het waren wist ze niet. Gisteren kreeg ik van Peter een bevestiging door. Hij had ook te horen gekregen dat er ergens uilen zaten. Hij stuurde ook overtuigende foto's mee waarop je goed kon zien dat het om ransuilen ging. Deze soort wil ik ook wel graag zien en daarom stuur ik ook even een mailtje waarin ik vraag om extra informatie. Als ik die gekregen heb denk ik wel dat ik de vogels zal kunnen vinden. Eerst ga ik 's ochtends mijn toets economie maken en daarna rij ik gelijk door naar de uilen. Ik kan het eerst een hele tijd niet vinden. Wel vind ik het sperwernest waar Peter het ook al over had. Er zitten al flink grote jongen op het nest. Ik schiet een paar plaatjes en wil dan weer terug lopen.
Op het pad kom ik een vrouw tegen die aan mij vraagt waar ik naar kijk. Ik antwoord dat ik naar vogels aan het kijken ben en dat ik op zoek ben naar uilen die hier gezien zouden zijn. Ze wist direct waarover ik het had. Zij woont namelijk achter de uilen. Ze brengt mij ook naar de plaats waar ze zitten. Ik zoek de hele plek af maar ik kan ze niet vinden. Helaas, 's avonds nog maar eens proberen. Dan zullen ze waarschijnlijk ook gaan roepen zodat ik ze makkerlijker kan vinden. Tussen acht uur en half negen ben ik weer ter plaatse. Ik sta er even maar dan hoor ik een ransuilenroep. Al snel zie ik beide vogels zitten. Ze zijn erg mooi. Ik kan ook wat dichterbij komen en dan is het echt genieten. Er is één nog erg jonge vogel bij die niet verder komt dan z'n ogen dichtknijpen, veren poetsen en slapen. De ander is behoorlijk drukker. Hij vliegt een beetje van tak naar tak en bekijkt mij op een grappige manier. Hij draait z'n kop in een rondje en beweegt daarbij op en neer. Als het wat later wordt gaat hij ook regelmatiger roepen. Ik maak een aantal foto's waar ik meer dan tevreden over ben. Mission completed!
Vanwege verstoringsgevaar of iets van dien aard ben ik expres vaag gebleven in de plaatsaanduiding. Hopelijk brengen deze uilen het tot volwassen ransuilen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten