dinsdag 28 juni 2011

Super warm!

Vandaag is het echt om te stikken. Ik heb vandaag gelukkig m'n laatste toetsen zodat ik vanmiddag wel kan gaan vogelen. Ik besluit om vanwege het weeralarm dat is afgegeven niet al te lang en te ver te gaan vogelen. Eerst ga ik naar de kleine Weel. Daar zie ik een klein vogeltje het riet invliegen. Als ik de kijker er op richt blijkt het om een kleine karekiet te gaan. Het is geen gewone kleine karekiet, het beestje is opvallend fors gebouwd met een enorme snavel. Snel maak ik wat foto's.
Voor 'n grote karekiet is hij helaas te klein en daarvoor mist hij ook een donkere punt aan z'n snavel (aldus Mark Hoekstein). Dat neemt niet weg dat hij er toch gek uit ziet voor een kleine karekiet. De vogel zit zichzelf met z'n vleugels koelte toe te wapperen. Als ik denk dat ik genoeg foto's heb ga ik weer door. Uit de foto's zal wel een zekere determinatie rollen. Bij het plasje is het vanwege de warmte wat drukker dan anders. Veel kieviten en scholeksters. Verder lopen er enkele witgatjes.
Een overvliegende bruine kiekendief veroorzaakt wat opwinding. Het beestje hijgt letterlijk van de warmte. Met de tong uit de snavel vliegt hij langs.
Bij de plas aan de Baarzandsche zandweg zitten twee lepelaars. Ze staan er wel mooi bij dus ik besluit om wat tijd te investeren in goede foto's. Nadat ik wat met de instellingen gerommeld heb rolt er toch wel een aardig resultaat uit.

De oudste vogel gaat ook nog even vliegen. Nu kan ik zien dat hij nog niet volwassen is maar waarschijnlijk 3e kj.
De ander is duidelijk een jong van dit jaar. Het is nog steeds heel erg warm. Ik ga daarom ook zo snel mogelijk naar huis. Eerst wil ik nog even langs de steenuilen om te kijken of die al jongen hebben. Bij de ene plaats zie ik geen enkele steenuil. Bij de andere plaats zit daar al parmantig een adulte steenuil. Snel parkeer ik m'n fiets achter de boom en loop ik voorzichtig met de camera in de aanslag, er naar toe. Ik kan behoorlijk wat plaatjes klikken als er opeens een soort sissend geluid klinkt. De steenuil reageert daar op en vliegt naar de plaats waar het geluid vandaan komt. Ik kijk waar hij nu zit maar ik zie hem niet meer. In een gat boven de plaats waar de steenuil zat, zit wel wat leukers. Een kersverse jonge steenuil! Tevreden rijd ik naar huis. M'n steenuilen hebben in ieder geval één jong, die ik ook nog leuk heb kunnen fotograferen.
Ondanks de warmte toch een leuke middag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten