vrijdag 15 juli 2011

Een dubbele dip die toch leuk afliep

Vandaag is het mooi weer en heb ik de gelegenheid om mijn vogeldoelen een beetje te realiseren. Voor als nog is het plan om eerst naar Jeizinen te gaan voor citroenkanarie(‘s) en daarna naar de Hohe Brücke voor rotskruipers. Onderweg wordt besloten om ook te proberen tijd over te houden voor Leukerbad. De belangrijkste doelsoort daar is lammergier. Na een lange tocht over kronkelende bergweggetjes komen we aan op de parkeerplaats. Daar probeer ik om citroenkanaries te zien. Het lijkt veelbelovend met allerlei vinkachtigen waaronder ook veel kruisbekken.
Helaas zie ik, hoe ik ook kijk, geen citroenkanaries. Wat ik wel hoor is voor het eerst van m’n leven de zang van een geelgors plus de vogel zelf. In totaal zie ik twee geelgorzen.
Een juveniele zwarte roodstaart laat zich goed fotograferen en ook de adult man is niet te versmaden
Helaas moeten we zonder citroenkanaries weer weg. De tocht naar Jeizinen is geëindigd in een dip. De Hohe Brücke is niet ver daar vandaan. De rotswanden daar zien er inderdaad goed uit voor rotskruipers. Helaas, hoe ik ook speur, verder dan rotszwaluwen kom ik niet. Er zit niets anders op dan door te rijden naar Leukerbad, een tweede dip. Nu toch wel wat gedeprimeerd komen we in Leukerbad aan. Hopelijk gaat dit wel lukken anders is deze hele dag voor niets geweest. Als er bij een toeristinformatie wat nagevraagd wordt blijkt dat ‘die bartgeiern’ hier inderdaad wel bekend zijn. Om ze te zien moet je met de kabelbaan naar boven, naar de Gemmipass. We besluiten dan ook om naar de ‘Gemmibahnen’ te lopen en daarmee naar boven te gaan. Als we daar eenmaal zijn is het nog even nadenken wie er allemaal naar boven zullen gaan. We komen overeen dat ik met m’n vader naar boven zal gaan. Vanuit de gondel zien we nog een gems. Als we aan aankomen worden we meteen verwelkomd door een stuk of twintig alpenkauwen. Het valt weer op dat ze zo’n schitterend geluid maken. Ze zijn niet schuw en laten zich dan ook goed fotograferen.
In de gondel heb ik al gehoord dat je echt geluk moet hebben als je een lammergier wilt zien. We lopen richting een bergmeer in de hoop dat er onverwachts een lammergier op zal duiken. Uiteraard kijk ik met de verrekijker alle bergen goed af. Als we bij het meer zijn zie ik eindelijk iets dat er veelbelovend uitziet. Dat is het ook, al snel herken ik een schitterende adult lammergier! De vogel komt onze kant opgevlogen en laat zich ondanks de afstand, redelijk zien.
Als hij voor ons is duikt hij achter de bergkam weg. Ik klauter naar boven om te kijken of ik hem wat dichterbij kan zien. Tot de bergrug kom ik niet. Ik word namelijk afgeleid door enkele gierzwaluwen. Die zien er namelijk wel erg groot uit voor gewone gierzwaluwen… Als ze wat beter belicht zijn zie ik dan ook de witte buik: alpengierzwaluwen!
Zo heb ik in korte tijd twee nieuwe lifers er bij! Als ik vanaf diezelfde plek ook nog een steenarend hoor roepen besluit ik dan ook dat het mooi geweest is en ga ik terug. Op de terugweg naar de gondel zien we de lammergier nog een keer cirkelend hoog boven de bergrug. Als we weer beneden staan kunnen we ook de rest van de familie verblijden met de waarneming van een lammergier. Vanaf de plek waar zij zaten zie ik namelijk twee roofvogels. Ze zijn even groot en het is waarschijnlijk dat ze van het zelfde soort zijn. De ene is al vrij snel verdwenen maar de andere laat duidelijk zijn wigvormige staart zien.
Nu heb ik dus minimaal twee lammergieren gezien! De dag die zo slecht begon eindigt toch nog leuk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten