woensdag 20 juli 2011

Tochtje naar de Simplonpass

Gisteren was het een verloren dag. De hele dag regende het en dus zaten we de hele dag binnen. Ik maakte van de tijd gebruik om de verschillende vogelfoto’s te categoriseren. Nuttig werk maar de vogels ‘real’ zien is toch een stuk leuker. Gelukkig hebben we daarvoor vandaag wel de gelegenheid het regent minder en we besluiten dan ook om het er op te wagen en de gaan kijken of we een leuk plekje zien om te gaan wandelen. Uiteindelijk valt naar lang wikken en wegen de keuze op de Simplonpass. Dat blijkt een juiste keuze geweest te zijn. Als we aankomen is het in ieder geval droog, maar het is er wel koud en het waait hard. Als we gegeten hebben lopen we naar boven. Eerst zie ik, behalve een paar gierzwaluwen geen vogels, later zie ik enkele vogeltjes met een opvallende trillende roep. Ik slaag er in een paar foto’s te maken en ik kom tot de conclusie dat het om kleine barmsijzen gegaan moet zijn. Het is behoorlijk drassig, maar we komen steeds verder omhoog. Dan neemt ook de kans op leuke vogelsoorten weer toe. Als we al een stuk hoger zijn zie ik ook een paar tapuiten. Verder zit in de top van een naaldboom een kleine barmsijs met een opvallende rode borst. Hij is erg mooi!
Het is een behoorlijk moeilijk pad, maar op den duur kom ik toch op plekje die er veelbelovend uitziet. Ik hoor ook een vogeltje die een beetje gek aan het piepen is. Eerst denk ik dat het een tapuit is maar dat verandert. Als ik een heel stuk dichterbij geklommen ben zie ik dat het om een waterpieper gaat. Als ik op de plaats ben waar de vogel zat, zie ik behalve deze vogel nog meer waterpiepers. Ik kan nu ook een paar leukere plaatjes maken als ik maandag gedaan heb.
Behalve de waterpiepers komen er ook nog andere vogels voorbij. Een vrouwtje torenvalk zorgt heel even voor opwinding maar dat veranderd al snel als ik zie dat het dus om een torenvalk gaat. Andere vogels zijn leuker. Zo zie ik behalve de gierzwaluwen ook twee gierzwaluwen met een witte buik: alpengierzwaluwen! Ik zie ze nu heel wat beter als toen in Leukerbad. Ik kan nu ook een paar foto’s maken die ik zelf redelijk acceptabel vind.
Op de foto’s is nu ook de witte keel goed te zien. Plotseling verschijnt er boven een bergtop een roofvogel. Al snel zie ik dat het om iets heel anders gaat dan de gebruikelijke roofvogels. Die is absoluut een arend! Snel begin ik foto’s te maken. De vogel laat zich goed zien en maakt af en toe duizelingwekkende duikvluchten.
Na een poosje verdwijnt de arend achter een bergrug. Door het tegenlicht is de determinatie nog niet helemaal rond maar op de foto’s kan ik al zien dat de vogel zes slagpennen heeft. Met dat aantal valt de vogel al in de categorie ‘leukere vogels’ als ik daarbij nog de grote brede vleugels, de lange staart en de plaats van de waarneming bijvoeg kom ik toch wel uit op een vrijwel zekere steenarend. Erg leuk, ik had gehoopt om behalve het geluid ook de vogel nog te zien en dat is gelukt. We blijven nog even op de rots wachten op de rest van de familie. Ondertussen komen de alpengierzwaluwen nog een keer langs en nu kan ik een paar betere foto’s maken. Eentje komt vlak over m’n hoofd. Als de rest van de familie gearriveerd is, lopen we weer naar het pad en gaan we wat verder omhoog. Opeens vliegt er weer een steenarend op van de bergtop. Even later voegt een tweede zich er bij. Op een gegeven moment vliegen de vogels zelfs zo dicht bij elkaar dat ik een foto kan maken met allebei er op. Op een gegeven moment landen ze allebei. Ook daar kan ik een paar foto’s van maken. Als ze eenmaal op de berghelling zitten zijn ze echter niet meer goed te zien. We hebben niet zoveel tijd maar toch loop ik er heen om ze wat beter te zien. Als ik wat hoger ben vliegt eentje luid roepend weg. In totaal heb ik nu wel een aantal leuke, herkenbare plaatjes van een steenarend. Deze zijn beter gelukt als die in ItaliĆ«.
Voor de rest vermaak ik me daar een beetje met een paar tapuiten en een paar piepers. Ik ben er nog steeds niet uit wat voor piepers het zijn. Hopelijk weet Mark het. Daarna loop ik  weer naar beneden en gaan we richting de auto. Onderweg zien we nog een paar schitterende zomerkleed kleine barmsijzen.
Ook de alpengierzwaluwen laten zich weer zien.
Ditmaal zien we ze een stuk lager. Als we weer in de auto zitten kan ik in ieder geval terugkijken op een leuk dagje. Hoewel geen nieuwe vakantiesoorten, maar toch leuke waarnemingen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten