maandag 15 augustus 2011

Een leuk avondje

Vanochtend sms'ste Edward me of ik zin had om vanavond naar Noord-Beveland te gaan. Daar zouden we langs de bekende plekjes gaan om te zien of we wat leuke soortjes konden scoren. De hoofddoelsoort is porseleinhoen. Edward is al verschillende keren geweest en toen had hij hem niet. Verder wil ik ook wel een grote geelpoot voor de Augustuslijst en kunnen we altijd kijken of de morinellen er nog zitten (weinig kans maar toch...). Uiteraard heb ik dus wel zin. We spreken af dat ik om zes uur bij de stoplichten zal staan. Als ik om half vijf klaar ben met werken ga ik me thuis klaarmaken om te gaan vogelen. Exact om zes uur pikt Edward me op bij de stoplichten en rijden we richting Noord-Beveland. Eerst stoppen we bij het Bokkegat. Daar worden de aanwezige vogels goed bekeken en zien we twee oeverlopers, een witgat, drie bosruiters, zes kemphanen, een groot aantal kieviten, twee blauwe reigers (adult en onvolwassen) en ook nog een temminckje. Op dat temminckje hadden we al een beetje gehoopt, het blijft natuurlijk een leuk beestje.
Terwijl we in het gras zitten horen we opeens een torenvalk roepen. Als we kijken zie ik tot mijn verbazing één torenvalk boven de ander bidden. Die gaat paren denk ik. Dat doet hij toch niet. Hij gaat op een paaltje er naast zitten. Als ik een foto maak valt het op dat hij erg slank is. Een mooi sierlijk torenvalkje!
Na het bokkegat speuren we het veld af dat er achter ligt. Daar zien we veel stormmeeuwen en ook nog negen bontbekken. Morinellen zijn echter nergens te zien. Hierna rijden we naar de Keihoogte. In de hut zien we al verschillende vogels lopen. Sommigen zijn erg leuk en komen tot vlak voor de hut. Dat levert soms leuke plaatjes op.
Met de telescooop wordt alles goed bekijken en Edward denkt de grote geelpoot te zien. Als ik kijk zie ik echter alleen maar tureluurs en zwarte ruiters. Na een poosje zegt Edward een waterral in de telescoop te hebben. Die moet ik ook zien! Maar, als ik door de telescoop kijk, is dat wel een waterral? Een erg kort, gelig snaveltje heeft een waterral doorgaans niet. We kijken naar een porseleinhoen! Zo, die doelsoort is ook weer binnen! Voor mij ook een nieuwe soort. Hij laat zich even goed bekijken maar verdwijnt dan achter wat rietstengels. Even later denken we hem weer gevonden te hebben, hij vliegt zelfs een stukje, maar het blijkt een waterral te zijn. Even later vindt Edward de geelpoot weer terug en kan ik die ook op de Augustuslijst schrijven. Even later loop het porseleinhoen in één beeld met de geelpoot!
Geen rosse stekelstaarten, maar wij zijn toch dik tevreden! De avond wordt besloten met de Wanteskuup. Daar zien we veel gele kwikstaarten en boerenzwaluwen. Leukere soorten zijn zomertaling en een jagende boomvalk. Een waterral roept maar de porseleinhoen zien we niet. Als Edward de laastste scan doet ziet hij hem opeens. Snel kijk ik ook. Deze is nog mooier dan die van de Keihoogte! Hij zit mooi vrij en ik kan alles aan hem zien. Ook de lengtestrepen op de rug zijn erg mooi evenals het kleine snaveltje. Het is maar kort, maar toch lang genoeg. Dan verdwijnt het ralletje achter enkele rietpollen en kunnen we tevreden naar huis. Morgen ben ik jarig, dit is alvast een cadeautje! Hopelijk ga ik morgen zelf een 'cadeau' ontdekken in de vorm van een leuke vogel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten