maandag 29 augustus 2011

Leuke afsluiting van de vakantie

Maandag, de laatste dag van mijn vakantie. Deze dag heb ik nog vrij maar morgen vanaf het 3e uur begint het schoolleven weer. Uiteraard hoort deze vakantie afgesloten te worden met een leuke vogelsoort. Daarom bel ik Izak op of hij zin heeft om te gaan vogelen op Noord-Beveland. Hij heeft wel zin, hij was toch al van plan om dat met Adriaan te gaan doen. We spreken af dat we om tien uur op de brug zijn. Dat zijn we ook dus we kunnnen weg. Het waait redelijk hard en we hebben wind tegen. Gelukkig hebben we hem dan op de terugweg weer mee. Eerst gaan we bij de Wanteskuup kijken. Daar zien we niet veel bijzonders. We komen nog een vogelaar van Texel tegen. Deze geluksvogel had ook de grote franjepoot gezien. Nog wel interessant was dat hij vertelde van een paar vogelaars die snel doorwilden naar Nijmegen voor een grijskopspecht...  Daar heb ik niks over gehoord, mischien een geval dat ze geheim willen houden? In ieder geval zit er rond de Wanteskuup niks. Daarna gaan we door naar de Oesterput. Het leukste wat daar zit is een tapuit...
Bij de 's-Gravenhoek zitten twee geoorde futen.
Verder zit er ook nog een smient. Leukere soorten zien we daar niet... Het Bokkegat zal waarschijnlijk leuker worden omdat in de polder aan de andere kant van de dijk, morinellen gemeld zijn. Aan Thomas Luiten die ook tp is vraag ik of de morinellen al gezien zijn. Hij zegt dat ze wat verder naar achteren zitten. Verder lopen daar op de akker verschillende drieteentjes, kleine strandlopers, bontjes en ook twee krombekken.
Opvallend zijn de vele bontbekken. Als we bij de auto van een paar andere vogelaars staan zoeken we naar de morinellen. Tijdens het kijken vragen we even of ze de morinellen al gezien hebben. Nee, ze hebben alles gezien maar niet de morinellen. Opeens roept Adriaan "ik zie er één" tegelijkertijd zie ik ook een morinel lopen. Een schitterend ruiend exemplaar die ook nog eens dichtbij loopt. Snel kan ik wat plaatjes maken voordat de vogel verder weg loopt.
Als we de akker afzoeken waar de vogel naartoe gelopen is zien we nog een aantal andere morinellen. We komen tot nu toe tot vier. Thomas die een eindje terug gereden is, ziet er zes. Het heeft heel wat voeten in de aarde maar uiteindelijk zien wij er ook zes. Het zijn vijf juveniele en één adult, herkenbaar aan zijn zwarte buik. Wat een schitterende beestjes zijn het toch! De andere vogels die op de akker lopen zien we ook met uizondering van de krombekken. We eten hier ook zodat we de vogels kunnen blijven bewonderen. Peter Meininger komt nog terug om wat plaatjes te schieten. Inmiddels zijn de morinellen al weer wat verder weg. Ik kan ook wel wat leuke plaatjes schieten van de drietenen die daar ook lopen.
Na een poosje moet Adriaan naar huis. Izak en ik blijven nog even kijken. Ies en Hannah Goedbloed komen ook nog even de morinellen intikken. Izak en ik vertrekken daarna naar de Keihoogte om de grote geelpoot te proberen. Helaas zien we die niet. Wel zien we leuke oeverlopertjes en een paar witte kwikken.
Er zitten ook al weer een aantal wintertalingen. Na de Keihoogte gaan we naar huis. We gaan nog even via de morinellen om te kijken of ze al wat dichterbij zitten. Dat zitten ze dus niet. Hierna gaan we echt naar huis. Op de terugweg komen we nog een verzwakte atalanta tegen. Nu kunnen we meteen controleren of de legende dat er cijfers op de vleugels zouden staan klopt. Het klopt! Op de ondervleugel zien we duidelijk de cijfers 9 en 8 staan!
Helaas viel het met de totale vogelaantallen wat tegen maar, zes morinellen, er zijn slechtere manieren om je vakantie te beëindigen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten