zaterdag 8 oktober 2011

De eerste zeetrekuurtjes op WK

Vrijdag stond er een hele goede wind. NW 6-7 stond garant voor een hele goede dag met op Ameland een nieuw Nederland record van grote jagers en ook op Westkapelle veel vogels. Het meest opmerkelijke waren in totaal 12 rosse franjepoten die langskwamen. Ook vandaag zou erg leuk kunnen zijn met naar verwachting NW 5 en na zo'n goeie dag levert dat altijd wel leuke dingen op. Helaas kan ik niet, ik moet werken. Als ik thuis ben is wil mijn moeder me gelukkig 's middags alsnog naar Westkapelle brengen en kan ik ook nog een paar uurtjes zeetrek meemaken. Als ik eenmaal bij de andere vogelaars sta informeer ik natuurlijk over de stand van zaken. Het is al een erg leuke dag geweest en er is alle hoop dat ik ook nog wel wat beestjes mee zal kunnen maken. De eerste echte zeesoort die ik zie zijn de verschillende Jan-van-Genten. Na een poosje wordt er "Vaaltje!" geroepen. Al snel heb ik hem in de scoop. De vogel komt erg mooi langs. Het is een nieuwe jaarsoort voor me en de eerste keer dat ik hem zo goed kan zien. Opvallend zijn de kenmerkende lichte banen over de bovenvleugel. Als de vogel langsvliegt maak ik ook een paar bewijsplaatjes. Ver weg vliegt een andere zeevogel. Hoewel ik hem nog nooit in 'real life' gezien heb herken ik hem meteen van de foto's en tekeningen die ik gezien heb, "Grauwe pijl bij de vuurtoren" zeg ik tegen degene die naast me staat, zowaar een nieuwe soort! Ver weg wordt ook nog een pijl ontdekt. Al snel zie ik hem ook maar we kunnen er niet meteen een grauwe van maken. De vogel vliegt er wer weg maar las hij even draait valt de lichte onderkant op. Dat zou zomaar een vale kunnen zijn! Helaas vliegt de vogel te ver weg om hem zeker af te maken. Al snel vliegt weer een nieuwe jaarsoort de scoop binnen. Een grote jager die zich steeds beter laat bekijken.
Op den duur vliegt hij vlakbij en kan ik ook nog zien dat ze op hun kenmerkende manier de meeuwen lastig vallen. Erg leuk om zo dichtbij mee te maken! De aandacht wordt al weer snel afgeleid door opnieuw een vaaltje. Als dit beestje bijna weg is ontdek ik nog een vaaltje op dezelfde plek waar ze tot nu toe allemaal ontdekt waren. In totaal komen er vier vaaltjes langs waarvan ik van twee toch bewijsplaatjes kan maken.
Wat ook leuk is, is een zeekoet die mooi dichtbij langs komt. Ik dacht eerst dat het een alk was maar dankzij commentaar op Waarneming.nl weet ik dat het toch een zeekoet is. Voor mij een stuk leuker omdat dat wel een nieuwe jaarsoort is. Ik heb daar ook wat platen van kunnen schieten.
Een andere nieuwe jaarsoort is een waarschijnlijk 1e kalenderjaar drieteenmeeuw. Een kauw op de dijk zorgt voor wat opschudding want het beestje heeft een rode snavel! Helaas blijkt het toch een gewone kauw te zijn. Een andere leuke nieuwe jaarsoort is een parelduiker. Eerst kan ik de vogel maar niet vinden maar met de verrekijker lukt het tenslotte toch om hem net op het nippertje nog in beeld te krijgen. De paar uurtjes zijn zo om en als Niels de Schipper naar huis gaat vraag ik of ik mee mag rijden. Dat mag gelukkig en zo zijn de leuke zeetrekuurtjes afgesloten. Toch leuke dingen gezien! In de auto krijg ik nog een telefoontje van Izak, die heeft mogelijk een steppekiek ontdekt. Helaas zijn ze die al uit het oog verloren en wordt hij ook niet meer terug gevonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten