woensdag 26 oktober 2011

Het kan niet op!

Ik heb nog weinig tijd geïnvesteerd in het zoeken naar een klapekster. Daarom staat deze soort nog niet op de lijst. Hij is ook weer niet zo zeldzaam dat ik er kilometers voor ga rijden dus ik zoek nog wel eens een vogel lekker in de buurt op. Wat ik wel wil proberen is om hem dit jaar wel te zien. Genoeg geneuzel over klapeksters. Zijn kleine broer (die kleine klapekster heet) is namelijk in Serooskerke aangeland. De vogel werd zaterdag net voor het donker doorgegeven en kon toen alleen nog door een handjevol gelukkigen gezien worden. Dat heeft trouwens wel schilderachtige taferelen opgeleverd heb ik zo gehoord. Één vogelaar was in zijn pyjama er naar toe, een ander liep op sokken en een derde ontsnapte maar net aan een echtelijke ruzie (dat weten we trouwens nog niet eens zeker...) als algemeen kenmerk hadden ze wel dat iedereen ongestrikte schoenen had. Gelukkig was dit allemaal niet nodig en is de vogel zondag prachtig gezien. Maandag ook en dinsdag ook. Woensdag kan ik gelukkig, zal de vogel er nog zitten? Het klinkt hoopgevend want de vogel is gemeld. Eindelijk is het dan toch zover en sta ik om half vier op de plaats van bestemming. Daar ontmoet ik ook nog andere vogelaars die me vertellen dat de vogel over de weg is gevlogen en uit beeld is. Na wat aarzelen besluit ik om dan aan de overkant van de weg maar te gaan zoeken. Opeens vliegt daar een al eerder gemelde sperwer de bosjes uit. Hij heeft iets in z'n klauwen dat nogal erg op een kleine klapekster lijkt! Het zweet breekt mij uit, het zal toch niet waar zijn? Snel maak ik enkele plaatjes van de sperwer.
Als ik aan de andere kant van de weg sta loop ik naar een andere vogelaar toe en bespreek ik wat ik heb gezien. Gelukkig was het niet waar, na een kort poosje zit ie er dan toch. Op z'n oude vertrouwde paaltjes: een mooie kleine klapekster! Door de telescoop is alles goed te zien. De vogel doet mij erg denken aan een klauwier qua vorm een klapekster heeft toch een hele andere vorm. De vogel verschilt van een gewone klapekser door het formaat, de dikke snavel, de grote vlek op de armpennen en nog een paar dingetjes. Onopvallend maar toch aanwezig is ook een lichte aanzet van een roze zweem rechts van de keel. De vogel komt wat dichterbij zitten en ik kan een plaatje maken van hem op de paaltjes.
Even later vliegt de vogel op  naar het koolzaadveld er naast. Daar gaat hij telkens af en toe vliegen en dan bidt hij ook. Dat herhaalt zich zo'n zeven keer. In die tijd kan ik ook wel leuke vlucht- en bidplaatjes schieten.
Daarna zit de vogel een hele tijd stil in het koolzaad en is het tijd om de instellingen zo optimaal mogelijk af te stellen. Ook dat levert weer leuke foto's op. Ik kan ook nog een foto maken waarop de oogstreep erg duidelijk te zien is. Verder poetst de vogel zich uitgebreid en dat is ook weer leuk voor foto's.
Als de vogel er al een hele poos zit vindt hij het zelf ook tijd worden om op te stappen. Hij vliegt een stuk dichter naar ons toe en nu is het nog veel makkelijker om leuke foto's te maken.
Ik heb een foto van de vogel met een bij in z'n snavel en ook klapt hij ook een keer leuk de vleugels uit. Verder is hij 'gewoon' in zit ook wel leuk. Ik kan een hele fotoshoot samenstellen en dat doe ik natuurlijk graag want zo vaak gebeurt het niet dat je dat kunt doen van een kleine klapekster!
Al met al heb ik de vogel zeer gaaf kunnen zien en ik vertrek dan ook tevrerden naar huis. Soort nummertje 261 is binnen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten