zaterdag 28 januari 2012

Excursie naar de Brouwersdam 2012

Zoals ieder jaar bij onze vogelwerkgroep gebruikelijk is, wordt er ook dit jaar weer een excursie naar de Brouwersdam gehouden. Ook deze wordt door mijn overbuurman Wim de Wilde geleid. De vooruitzichten waren goed. Het programma was als volgt: eerst naar de Prunje (daar hoopte ik nonnetjes te zien), daarna naar de Brouwersdam. Gisteren was er al veel leuks gezien bij de Brouwersdam, voor mij sprong de ijsduiker er uit, maar ook al de andere dingen zoals roodhalsfuut, ijseend en kuifduikers waren natuurlijk erg leuk. Na de Brouwersdam wilden we op Schouwen de kraanvogel scoren en ook nog een zwarte rotgans. Naar Neeltje Jans willen we hoofdzakelijk gaan voor de grote burgemeester, maar ook de aldaar verblijvende ruigpootbuizerd en de kuifaalscholvers zijn natuurlijk niet te versmaden.  Vandaag was het dan zo ver, om acht uur heb ik afgesproken dat ik voor zal staan. Ongeveer rond acht uur belt Izak Weststrate me op, hij had ook gehoord van de excursie en wilde graag mee. Na enig overleg met Wim komen we overeen dat hij bij een carpoolplek aan de Deltaweg zal staan waar hij opgepikt zal worden. Bij Sportpunt Zeeland staat aanvankelijk niemand, maar al snel komen de eerste auto's. Niels-Jan Dek uit Yerseke hadden we al een tijd niet gezien, maar hij is er nu ook. Verder komt Merien van Loo nog en even later is ook Arjen Dubbelman er. Als we op het punt staan om te vertrekken komt Ton Stapels nog aangereden. Als we compleet zijn wordt het aantal mensen goed over de auto's verdeeld. Merien/Arjen/Ton gaan bij elkaar in de auto en zullen Izak oppikken. Wij zullen bij een carpoolplek net voor de Zeelandbrug, Irma van Oss ophalen. Uiteindelijk rijden we dan toch de Zeelandbrug op. Al snel zijn we bij de Prunje. Alles wordt afgekeken, maar voorlopig zien we nog geen nonnetjes. Wel zijn een tureluur en een zwarte ruiter goed te vergelijken doordat ze naast elkaar lopen. In een plasje daarna zijn twee mannetjes en twee vrouwtjes pijlstaart erg leuk.
We komen onderweg natuurlijk het nodige tegen, maar daartussen zit nog niet veel spectaculairs. Dan zie ik opeens een apart eendje zwemmen, Niels-Jan ziet hem ook, dat lijkt wel een... nonnetje!
Veel tijd om er van te genieten krijgen we niet want de vogel vliegt samen met een soortgenoot op om een heel eind verder weer neer te strijken. De nonnetjes doen het gelukkig goed, erg leuk zijn een paartje nonnetjes die dichtbij langs komen vliegen. Twee andere vrouwtjes nonnetje worden eerst aangezien voor kuifduikers, maar het blijkt toch om deze soort te gaan. Als laatste zit er nog een nonnetje zo dichtbij dat die eindelijk in aanmerking komt voor een bewijsplaatje. Na de Prunje gaan we volgens de planning naar de Brouwersdam. Onderweg vliegt er nog een grote bonte specht voorbij. Bij de Brouwersdam wordt eerst de vaste post van een slechtvalk afgekeken. Helaas is die nu leeg. Gelukkig zien we daarvoor nog iets veel beters in de plaats, vier fuutachtigen die, bij beter kijken, roodhalsfuten blijken te zijn!
Dat is voor mij extra leuk want het is nog een nieuwe soort. Ook voor Niels-Jan zijn ze nieuw. Zoals gewoonlijk zitten er ook dit jaar weer paarse strandlopers bij de Brouwersdam, als ze opvliegen komen we tot een aantal van vijftien stuks.
Er zijn erg veel kuifduikers, dat is in tegenstelling tot vorig jaar want toen hadden we niks.
De onvermijdelijke roodkeelduiker mag ook niet achterblijven. In de verte zitten erg veel eenden. Door de telescoop blijken het eiders te zijn. De mannetjes springen er uiteraard meteen uit. Hier en daar zwemmen ook nog zwarte zee-eend. Een eendensoort waar we echt gek van worden is de brilduiker. Je kunt zo ver niet kijken of er zwemmen wel een paar brilduikers. Terwijl we zo over de dam rijden zien we dus vanalles. Als we weer een stop hebben ga ik weer scopen. Dan valt opeens een opvallend witte eend op. En nog een en nog een.... Dat zijn ijseenden! Nu zie ik ook dat er nog een juveniele ijseend bij zwemt. Het zijn schitterende mannen ijseenden. Alles er op en er aan compleet met pijlstaarten, wat een vogels! Snel maak ik de anderen er op attent. Nu verdringt iedereen zich rond mijn scoop. Als iedereen geweest is kan ik zelf ook weer kijken. Door de telescoop zijn ze fantastisch te zien. Dit is echt de mooiste eend die ik ooit gezien heb! Ik probeer nog wat bewijsplaatjes te maken, 'for the record'. Door de afstand worden het inderdaad niet meer dan bewijsplaatjes.
De waarneming is echter vele malen beter. Als we uiteindelijk uitgekeken zijn gaan we weer verder. Bij het haventje wordt weer gestopt. Door de telescoop zie ik een grote groep van minimaal 200 zwarte zee-eenden langsvliegen. Hier en daar valt een witte vleugelvlek op. Minimaal tien grote zee-eenden haal ik er op die manier uit. Meer kan ik niet zien want Izak wil ook graag even kijken en dan sta ik natuurlijk gul mijn telescoop af. De eenden strijken neer, maar als ze eenmaal op het water zitten halen we er geen grote zee-eend meer uit. In het haventje zelf is ook het nodige te beleven. Een mooie roodhalsfuut zwemt samen met drie kuifduikers. Zo zijn ze goed te vergelijken. Er zwemmen ook nog drie roodkeelduikers waarvan één mooi dichtbij.
Wat mij betreft is het deel Brouwersdam volkomen geslaagd. Behalve de ijsduiker hebben we echt alles gezien waar ik op gehoopt had. Na de Brouwersdam gaan we richting de kraanvogel. Het is even zoeken, maar uiteindelijk staan we toch voor het maisveld waar de kraanvogel al weken zit. Hij is behoorlijk gewond aan de poot en dat is zeer waarschijnlijk de reden dat hij zo lang blijft. Het schijnt dat hij ook wel eens gaat liggen in de maisplantjes, dus rij voor rij wordt afgespeurd. Helaas zonder resultaat. Terwijl we ons al klaar maken om weg te gaan doet Izak een goede ontdekking. Aan de overkant van de weg, maar wel ver ontdekt hij de kraanvogel! Goed werk, Izak!
Iedereen heeft hem gezien en dan gaan we proberen dichterbij te komen. Als we over een landweggetje rijden ziet Irma opeens patrijzen. Meteen rijden we terug en nu zien we een schitterende klucht patrijzen. We tellen er zo'n dertien, tegenwoordig een zeldzaam gezicht! De vogels doen niet zoveel en zitten een beetje te suffen. Dat maakt het mogelijk om hele leuke foto's te maken. Een adulte man met een harem vrouwtjes er om heen is erg fotogeniek.
Na deze zeer leuke onderbreking gaan we verder om de kraanvogel beter te zien. Dat lukt niet erg, maar wel leuk zijn drie reeën. Van deze stop wordt gebruik gemaakt om wat te eten. Na de kraanvogel gaan we op zoek naar een zwarte rotgans die hier ook moet zitten. Al snel hebben we de groep rotganzen gevonden. De groep is lekker overzichtelijk en dat maakt het makkelijker om te zoeken. Al snel hebben ze in de andere auto eerst de zwarte rotgans en daarna ook de witbuik (die hier ook gemeld werd) gevonden. Wij stonden er niet zo goed voor dus we zagen het niet zo goed. Ik kan leuke foto's maken van de zwarte rotgans.
Het valt echt op dat de nekband veel breder is, maar ook verder doorloopt.
Hij is erg mooi te zien. De witbuik loopt ook vooraan dus dat is ook geen probleem.
Wim gaat voor Irma om sanitaire redenen met de auto even een wat rustiger plekje zoeken. Als ze na een tijdje terug komen hebben ze wel een apart verhaal. Toen Irma een rustig plekje gevonden had vloog daar een velduil op! Die willen wij ook zien! Gelukkig is de velduil neergestreken en lukt het om, met enige moeite, de velduil te zien. Na deze velduil gaan Ton, Merien en Arjen wegens tijdgebrek naar huis. Wij gaan op Neeltje Jans nog zoeken naar de al genoemde soorten. Bij Neeltje Jans besluiten we om eerst de kuifaal te 'doen'. De ruigpoot laat zich nog niet zien. Bij de Mattenhaven zit hij niet, wel zitten er een paar overwinterende grote sterns. Zo vroeg heb ik ze nog nooit gezien.
Bij een dammetje verderop hebben we ook nog een goede gelegenheid voor kuifalen. Dat lukt, samen met een aalscholver zit op een boei een hele mooie kuifaalscholver. Het is een adult en dat betekent dat hij een duidelijke kuif heeft. Heel erg leuk, zo 'kuivig' had ik ze nog niet gezien!
Terwijl we terugrijden in de richting van de grote burgemeester zie ik, terwijl we boven de sluis rijden, een roofvogel bidden. Snel schreeuw ik dat we moeten stoppen, mogelijk ruigpoot! Het is een ruigpoot, het kenmerkende bidden is goed te zien en te fotograferen.
Gelukkig is de auto achter ons zo aardig om geduldig te wachten zodat wij kunnen kijken en fotograferen. De vogel vliegt steeds dichterbij en vliegt uiteindelijk zelfs recht over ons heen. Een zeer bevredigende waarneming!
Helaas zit de grote burgemeester niet mee. Er zit alleen een relatief kleine groep meeuwen en daar zit hij niet tussen. Je kunt niet alles hebben! Bij de Veerse Dam doen we ook nog een poging om de ijsduiker te zien te krijgen. Vanaf de Polredijk bij Veere is hij beter te zien, maar dat kost te veel tijd. Helaas krijgen we hem niet te zien, wel geoorde futen, die zijn nieuw voor de daglijst. Na de Veerse Dam wordt eerst Irma afgezet. Daarna gaan wij nog via de Valkreek naar huis. Evenals bij de vorige Brouwersdamexcursie zien we ook nu de grote geelpootruiter. Voor mij is het nog een nieuwe jaarsoort. Nu is hij erg mooi te zien doordat we mooi licht hebben.
 Als we op het punt staan om te vertrekken roept de vogel een keer en vliegt hij vervolgens over ons hoofd naar een ander deel van de kreek. Zeer tevreden kunnen we naar huis, de Brouwersdamexcursie was een groot succes!

2 opmerkingen:

 1. Hoi,

  Net bekomen van de excursie en nu al op internet. Mooie foto's.

  Arjen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Lennart,

  Dat was de moeite waard de excursie naar de Brouwersdam zo als ik je uitvoerig verslag van gisteren lees, en behoorlijk wat gezien.
  Groet, Bram Korteknie.

  BeantwoordenVerwijderen