maandag 17 september 2012

Leuke twitch naar Tholen

Sinds de Bairds strandloper heb ik niet meer getwitcht. Dat kwam omdat de echte spectaculaire vogels ontbraken en ik geen vervoer had voor de minder spectaculaire soorten. Een sperwergrasmus bij Westkapelle en een mooi kleinst waterhoen bij de Groene Jonker konden helaas niet aan mijn lijstje worden toegevoegd. Toen ik vanmiddag uit school kwam ging ik na de koffie even de waarnemingen checken. Er bleek een blonde ruiter te zijn gemeld bij de Schakerloopolder op Tholen. Meteen stuur ik Edward een Whatsapp bericht. Niet lang daarna krijg ik een bericht terug, hij wil nog even wachten tot hij zeker is. Gelukkig duurt het maar heel kort voordat duidelijk wordt dat het wel de moeite waard is om dit te proberen. Om 16:40 stap ik in. Onderweg krijgen we een 'piepje in de rug' in de vorm van een Whatsapp bericht van Corstiaan, hij is tp en de vogel is mooi te zien. Dat is erg fijn! Op de Oesterdam zien we opeens een roofvogel vliegen. Door de vorm van de vleugels durf ik toch voorzichtig aan een visarend te denken. Als we een heel stuk dichterbij gekomen zijn zien we de vogel hoog bidden boven het water. Met de verrekijker kan ik het masker nog onderscheiden, ook Edward (aan het stuur) ziet de witte buik, een visarend! Dat is erg fijn want hij was voor mij nog nieuw voor de jaarlijst. 

Niet lang daarna zien we Corstiaan al staan. Hij gaat net keren om naar andere vogelaars te gaan dus daar rijden we achteraan. Als we uitgestapt zijn horen we dat hij in beeld is. Ik mag snel even kijken door de scoop van Corstiaan en ik kan ook deze vogel aan het lijstje toevoegen. Door mijn eigen scoop kan ik op mijn gemak alle kenmerken bekijken. Een opvallend zwart kraaloog, opvallend door de koptekening en een zwart, recht snaveltje. Een fijn geschubde rug, een nauwelijks/niet gestreepte borst en de warmgele poten maken het geheel af. Een prima blonde ruiter! Hij is wat valer dan de vogels waar ik foto's van heb gezien, maar dat komt misschien doordat hij mogelijk nog juveniel is. 

Door de telescoop is de vogel heel erg mooi te zien, maar nu moeten we maar eens kijken of het met de foto's wil vlotten. Dat blijkt nog niet zo makkelijk te zijn. Duidelijk zien we hoe klein het steltlopertje eigenlijk is, hij is zeker niet groter dan een spreeuw! Uiteindelijk heb ik twee foto's waar hij herkenbaar op staat. Helaas zijn het geen mooie foto's door de grote afstand. 
We volgen de vogel nog een hele tijd, op een gegeven moment raken we hem kwijt. We rijden wat rond in het gebied tot we opeens tussen de kieviten een klein, bruin ruitertje zien vliegen. Dat zou hem zo maar kunnen zijn! De vogel verdwijnt over de dijk, maar we zien hem niet terugkeren. Als we uiteindelijk nog even op de oude plek kijken loop hij opeens weer in beeld! We kunnen hem weer lang volgen maar uiteindelijk vliegt hij weer op. Ik blijf hem volgen in de scoop, maar het maantje op de ondervleugel is niet te zien, hij vliegt weer de dijk over. We zoeken nog even aan de andere kant, maar we besluiten dat het mooi geweest is. Wij gaan weer terug naar huis, voor hetzelfde geld heeft de vogel een bocht gemaakt en is weer teruggekomen. Wij kunnen in ieder geval tevreden naar huis met eindelijk die blonde ruiter (na de dip in de Prunje) en ook een leuke bijvangst in de vorm van een visarend!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten