vrijdag 19 oktober 2012

Een dagje vogelen op Westkapelle

Ik heb deze hele week geleerd aan mijn toetsen voor volgende week. Donderdag zag ik dat er leuke dingetjes gezien werden bij Westkapelle. Voor vrijdag werd goed weer voorspeld en de zuidelijke wind zou zo maar eens wat leuke zangertjes op kunnen leveren. Daarom zat ik om zeven uur in de trein naar Middelburg. Helaas had de trein vertraging waardoor ik op een paar seconden de bus miste. Na een uur gewacht te hebben kon ik alsnog vertrekken. Bij Westkapelle was het erg mistig. Onderaan de dijk liep ik richting 't Kiekuus. Toen de mist optrok werden grote groepen zangertjes zichtbaar de vrij constant overvlogen. Veel vink, ook een aantal keep en een aantal sijs. Een aantal rietgorzen mochten niet ontbreken, evenals een groot aantal graspiepers en uiteraard spreeuwen. Mezen vlogen er nog niet zo veel, maar die zouden later op de dag nog veel komen. 

Met zoveel zangertjes in de lucht voel je je niet zo lekker als je op de zeedijk staat. Voor hetzelfde geld is er op de begraafplaats een leuk zangertje te vinden zoals bijvoorbeeld een bladkoning. Daarom loop ik richting de begraafplaats. Het duur niet zo lang of ik ben gearriveerd. Ik doorzoek de hele begraafplaats grondig, maar er is niets bijzonders te zien. Dan valt mijn oog op een egaal bruin zangertje met opvallende oogstreep. Snel maak ik enkele foto's, maar helaas is daar weinig op te zien en is de vogel daarna ook verdwenen. Ik zoek alles nog een keer af, maar het heeft geen resultaat. Ik weet niet precies wat het geweest is, toch maar een tjiftjaf? Ik kom ook Corstiaan tegen en samen zoeken we nog een keer op de begraafplaats om daarna ook de camping er achter te doen. 

Ik ben hier nog nooit geweest, maar het ziet er veelbelovend uit. Dat blijkt ook wel want plotseling roept Corstiaan dat hij een bladkoning ziet. Dat is boffen en hier hoopte ik ook al een klein beetje op. Al snel heb ik hem ook in de kijker en kunnen we hem goed volgen. Hij roept niet, maar laat zich daarentegen wel prachtig zien. Eindelijk heb ik de felbegeerde foto's van een mooie vrij zittende bladkoning! 

Uiteindelijk raakt hij helaas ook weer kwijt. Wij klagen echter niet, met deze foto's mag je dik tevreden zijn! We doen hierna nog een andere camping, maar die levert niets op. Corstiaan moet naar huis dus hij zet mij af bij de Hogeweg en ik ga weer op eigen gelegenheid verder. In het Vroon zit weinig bijzonders. Het ruiterpad zou ook wel eens iets op kunnen leveren dus daar ga ik nu naar toe. Het ruiterpad ziet er inderdaad veelbelovend uit, door de bosjes trekken groepjes koolmezen. 
Het is duidelijk dat er vandaag een geweldige koolmezentrek aan de gang is. Zie bijvoorbeeld deze telling met een nieuw koolmezenrecord voor telpost Nolledijk. Toch blijven de echte leuke  hier soorten wel uit. Wel zit er een foeragerende grote bonte specht die zich nog op de foto laat zetten.
Af en toe komen er ook kepen in de boomtoppen zitten. Als afsluiter loop ik nog naar Camping Moens en doorzoek daar ook het gebied. Dan is het al weer tien voor vier en ik loop naar de bushalte. Het gaat regenen, maar gelukkig komt de bus al snel aan. Ik stap in en de bus vertrekt naar Middelburg. Al met al een leuk dagje Westkapelle met de bladkoning als hoogtepunt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten