dinsdag 4 december 2012

Roodhalsganzen!

Op zaterdag meldde Mark Hoekstein in een Whatsapp bericht dat hij maar liefst zes roodhalsganzen op Kwistenburg had. Ik las dit berichtje op mijn werk en ik nam me voor om vanmiddag te gaan zoeken. Helaas gooiden andere verplichtingen roet in het eten. Edward vond ze nog wel terug, ze zaten nu net na de brug bij Kats, op Noord-Beveland. Zondag was er één terugmelding van Kris de Rouck met een leuk plaatje waar ze alle zes op stonden. Dat wilde ik ook wel zien! Pas op dinsdag had ik weer tijd vanwege raportenvergaderingen. 

Rond tien uur was ik ter plaatse. De rotganzen zaten overal verspreid dus dat was niet zo'n goed teken. Ik begon hier en daar wat groepjes te scannen, maar de bewuste vogels zaten er niet bij. Ik bedacht om eerst Kwistenburg nog maar eens te gaan doen. Dat leverde een aantal rotganzen op, maar niet de vogels die ik zocht. In de Jonkvrouw Anna polder op Noord-Beveland zat inmiddels een flinke groep rotganzen. Met de telescoop zocht ik hem nauwkeurig af, maar ook dat leverde geen roodhalsjes op. Wel zat er een witbuikrotgans, ook leuk natuurlijk, maar daar kwam ik niet voor. 
Uiteindelijk werd middag en ik had alle geschikte plekjes in de omgeving wel ongeveer bekeken. Aan de mogelijkheid dat ze ergens ver weg op Noord-Beveland zouden zitten wilde ik liever niet denken... 

Als laatste hoop ging ik naar de Leendert-Abrahampolder bij Kats. Daar willen ook nog wel eens ganzen zitten en wie weet... Een rit door de polder leverde lange tijd niets op. Uiteindelijk zaten er aan het einde nog wel een paar ganzen. Met de verrekijker haalde ik er al snel een paar donkere ganzen met witte flankstreep uit. Zou het dan toch... Dichterbij gaan leverde de oplossing, zes mooie roodhalsganzen! Wat een verschrikkelijk mooie vogels! Na een langsvliegende roodhalsgans op Westkapelle had ik geen roodhalsganzen meer gezien, maar dat wordt nu goed gemaakt. Het zijn mijn eerste roodhalsjes aan grond en ook nog eens mijn eerste op de Bevelanden. Bovendien is het ook nog eens de grootste groep ooit in Zeeland. Missie geslaagd!

Nu ik ze heb wil ik ook wel graag een foto maken. Ze zitten gelukkig behoorlijk dichtbij dus dat is makkelijk. In een uur tijd slaag ik er in om een aantal foto's te maken waar ik meer dan tevreden over kan zijn. 

Ondertussen heb ik ook een Whatsapp berichtje verstuurd via de Walcheren groep en zo kunnen anderen ook nog van de gansjes genieten. Uiteindelijk zitten ze behoorlijk ver weg en ik besluit dat het mooi geweest is. Ik kan tevreden door de kou naar huis. Onderweg kom ik Izak en Adriaan Weststrate nog tegen die ik gebeld had. Via waarneming.nl zie ik dat ook zij de ganzen hebben kunnen zien. Een leuke onderbreking van het saaie schoolleven!

1 opmerking: