woensdag 13 februari 2013

Gavia Adamsii!

Het vogelen in het vroege voorjaar is niet echt geweldig. Op een brilzee-eend na blijft het aantal spectaculaire soorten toch maar mondjesmaat. Voor vandaag verwacht ik daarom ook niet veel. 's Middags haal ik mijn nieuwe bril op en als ik net met een bak chips op de bank zit krijg ik opeens een Whatsapp berichtje van Mark Hoekstein 'Geelsnavel grevelingen tussen dijkwater en bruinisse, zeker, svp piepen!!!!!'. 
Meteen is het gedaan met de rust en bel ik Edward op. Na een vergeefse poging neemt hij op, maar hij kan niet weg van zijn werk. Niels de Schipper blijkt met Ies Meulmeester al op weg te zijn. Wellicht kan ik om vijf uur met Pieter Beeke meerijden. Dan bedenk ik dat Edward wellicht al eerder klaar is met werken. Snel bel ik hem nogmaals op en we spreken af dat ik naar hem toe zal gaan met de fiets. 

Uiteindelijk zitten we om tien over half vijf in de auto op weg naar de geelsnavelduiker. Onderweg zien we nog wat mogelijke kleine en wilde zwanen. Uiteindelijk komen we naar één keertje verkeerd rijden op de plaats van bestemming. Snel springen we over het prikkeldraad heen en lopen de dijk op. Al vlug hebben we de vogel in beeld. YESS! Een schitterende vogel is binnen! Nu kunnen we op het gemak alle kenmerken nalopen: Als eerste valt uiteraard de vaalgele snavel op. Verder valt op dat hij hem op roodkeelduikerachtige manier in de lucht steekt. De lichte kop met witte wang is ook zeer kenmerkend. De bruine geschubde rug maakt het verhaal af. De vogel zit uitgebreid zeesterren en krabbetjes te eten. Bij het duiken valt op dat hij niet met een sprongetje het water in gaat, maar meer voorover 'zinkt'. Voor goede foto's zit hij helaas te ver, maar wat is hij geweldig te zien door te scoop! 
Als we alles goed hebben gezien gaan we weg. Een nieuw lid van de familie Gavia rijker! Bij het weggaan zien we nog een Ies Goedbloed die met veel geratel aan komt rijden, hij blijkt zijn uitlaat verloren te hebben. Daarna zien we nog een vogelaar verderop de dijk afsprinten, het prikkeldraad over gaan en als een gek in zijn auto naar ons toe racet. Wij kunnen tevreden weggaan als één van de weinigen hebben we een geelsnavelduiker gezien. 

Feiten: Deze geelsnavelduiker - Gavia adamsii is de eerste twitchbare sinds 1996 en volgens Waarneming.nl de zevende voor Zeeland. Een behoorlijk zeldzaam beestje dus!


Een veel beter foto van Ies Meulmeester die beter laat zien hoe hij er werkelijk uit ziet 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten