vrijdag 12 april 2013

Het voorjaar is begonnen!

Bijna zes weken heb ik nu vrij, maar in die zes weken moet er wel even een examen geleerd worden! Daarom ben ik nogal druk bezig en heb ik niet zoveel tijd om te vogelen. Vandaag besloot ik er vanmiddag maar eens op uit te gaan. Alleen de local patch en verder niets. Bij de kleine Weel hoorde ik al snel mijn eerste kleine plevieren. Verder zat in de plas nog een flinke groep kokmeeuwen. Al snel hoorde ik wat gemiauw. Ik kijk omhoog en zie twee mooie adulte zwartkopmeeuwen overvliegen. Ik meende er eerder dit jaar al eens één gehoord te hebben, maar deze zijn in elk geval zeker. Leuk! De grutto's zitten vol met testosteron (geen idee of vogels dat ook hebben trouwens) en maken het elkaar moeilijk. De kenmerkende roep wordt vaak gehoord. Op de akker heeft een paartje scholekster ook haar intrek genomen. Verder zitten er nog wat kieviten. Ik ga verder en check enkele veelbelovende plasjes op zomertalingen, maar dat levert zoals ik wel verwacht had, niets op. In eens hoor ik een hoop gekwetter boven mijn hoofd. Ik kijk omhoog en daar vliegt mijn eerste boerenzwaluw van het jaar!
Ik steek de Baarlandsche zandweg over en boven de plas die daar ligt scheren nog een aantal boertjes. Al snel kan ik er ook wat oeverzwaluwen uitpikken. Ik maak wat foto's en er blijkt zomaar een huiszwaluw op te staan! Weer twee nieuwe voor de jaarlijst! 
Ik merk dat er toch wel vogeltrek aan de gang is, want de bosjes zitten vol met tjiffen en regelmatig trekken wat graspiepers over. Ook laat een boompieper zich horen, weer een nieuwe voor de jaarlijst! Er nadert echter een behoorlijk donkere lucht en omdat in de verte ook al wat gerommel weerklinkt besluit ik maar naar huis te gaan. Net als ik binnen ben barst de regen los. 

Thuis ga ik braaf aan het werk terwijl ik intussen met een schuin oog de laatste berichten rondom de rotslijter in den Helder volg. Hoewel hij allerminst zeker determineerbaar lijkt wil ik er toch graag heen. Je kunt hem maar hebben! Om vijf uur bel ik Edward om te overleggen over morgen. Hopelijk kunnen we er morgen heen en zit hij er nog! Intussen komt een bericht van Mark Hoekstein binnen. "Draaihals zit er nog bij de molen, zie waarneming.nl voor exacte plek". Draaihals? Snel check ik waarneming.nl. Er blijkt een draaihals te zijn ingevoerd door een nieuwe waarnemer, maar wel met een overtuigende foto. Snel bel ik Mark om nog wat meer informatie over de waarneming en ik fiets naar Goes. Als ik aangekomen ben ga ik daar wat rondlopen in de hoop dat hij zich een keer laat zien. Het duurt even, maar dan vliegt een 'verdachte' bruine vogel op en landt een eindje verder in de bosjes. Als hij zit kan ik nog net de grijze strepen op zijn rug zien. Bingo! Hij is daarna wel weer kwijt, maar even later zie ik hem weer. Als hij daarna weer in de bosjes verdwijnt besluit ik maar even een Whatsappje te sturen voor de Zeeuwse vogelaars die nog willen gaan. Niet lang daarna belt Pieter Beeke en ik weet hem naar de juiste plek te dirigeren. Hij heeft echter weinig tijd en in die tijd vinden we hem niet. Net als hij weg loopt ziet hij hem ineens opvliegen. Hij landt in een boompje. 

De volgende minuten laat hij zich schitterend bekijken. Ondanks het slechte licht weet ik enkele plaatjes te schieten waar ik zelf heel tevreden mee kan zijn. Dat is ook weer gelukt!

Als hij weer weg is komt Niels de Schipper aan. Ik help nog met zoeken, maar ik moet ook weg. Ik zie hem in ieder geval niet meer. Met al die nieuwe soorten en een leuke schaarse doortrekker is het voorjaar echt weer begonnen! Hopelijk wordt het alleen maar beter!

1 opmerking:

  1. Hoi Lennart het is een mooie foto geworden leuk en goed genomen.
    Groeten, Gillis Karreman

    BeantwoordenVerwijderen