zaterdag 8 juni 2013

Eindexamenreis naar Rome

30 april was al weer mijn laaste blogbericht. Dat er, notabene in het voorjaar, geen berichten bijkwamen had te maken met een slecht voorjaar en het feit dat ik examen moest doen. Daardoor had ik weinig tijd om te vogelen. Tussen de examens door kon ik gelukkig nog wel genieten van een fraaie terekruiter in de Biezelingsche Ham, op 'the very local patch' zoals dat heet. Hij was (uiteraard) weer ontdekt door Mark Hoekstein. Een nieuwe soort was een baardgrasmus in Den Helder, die zich alleen liet horen en niet zien. Dat was daarom een erge tegenvaller eigenlijk, het had zo'n mooie waarneming kunnen zijn. Hoe dan ook, de examens zijn nu ten einde en op de planning stond een eindexamenreis met mijn vader naar Rome. 

Hieronder volgt een kort verslag van de waarnemingen die ik in Rome heb gedaan. Op maandagmiddag kwamen we aan met een vliegtuig van Ryan Air op vliegveld Ciampino. Mijn eerste soorten waren enkele spreeuwen. In de bus naar Rome zag ik nog een grasmusachtige, maar helaas kon ik het niet goed zien. Ons hotel was tien minuten lopen van het Colosseum en daar gingen we uiteraard nog even heen. Bij het Colosseum hoorde ik een onbekende, knarsende zang, met veel rateltjes uit de bosjes komen. Toen één van de vogels zich liet zien, was ondanks de schemer duidelijk te zien waar het om ging: een kleine zwartkop! Dat was nog een nieuwe soort voor mij, dus het was leuk dat die gelukt was. 

De volgende dagen hebben we heel Rome verkend. Toen we in het Colosseum liepen hoorde ik een lijster zingen. Ik zat al de hele tijd de bovenkant van het Colosseum af te zoeken op zoek naar die ene vogel. Al snel had ik hem in beeld en kon ik met behulp van mijn verrekijker zien wat het was: een schitterend mannetje blauwe rotslijster! Ik had hier al op gehoopt omdat ik op Observado had gezien dat ze hier waargenomen werden. Snel liep ik naar boven. Van daar uit kon ik hem soms prachtig zien. Uiteindelijk maakte de vogel de show af door over me heen te vliegen en te verdwijnen ergens in het Colosseum. 


De normale vogels in Rome zijn de geelpootmeeuwen, de Italiaanse mussen en de bonte kraaien. De bonte kraaien zijn natuurlijk altijd wel leuk want die hebben we niet zoveel in Nederland. Het kostte dan ook weinig moeite om een foto van één van hen te maken.

De Italiaanse mussen waren ook leuk, vooral leuk was een jong Italiaans musje die nog werd gevoerd. Het beestje zelf was totaal niet bang, maar de ouders bleven op veilige afstand. Wel was het leuk om zo'n tafereeltje te zien bij een buitenlandse soort. 

Ook vlogen er tientallen en waarschijnlijk honderden gierzwaluwen rond boven Rome. Op donderdag bedacht ik op de terugweg naar het hotel dat hier ook best wel eens vale gierzwaluwen tussen zouden kunnen zitten. Via Obsmapp luisterde ik het geluid even en al snel haalde ik er een paar 'verdachte' geluiden uit het gegier. Van enkele kandidaten maakte ik foto's. Van de onderstaande foto is bevestigt dat het om een vale gierzwaluw gaat, dus dat is ook weer leuk.


Andere leuke waarnemingen waren een heleboel Europese kanarie's door heel Rome en dan vooral op het Forum Romanum. Daar was ook weer een kleine zwartkop die zich dit keer op de foto liet zetten.
Bij het wandelen over de Via Appia hoorde ik nog een zomertortel koeren. 

Zo waren er toch wel leuke vogels te zien in Rome. Op vrijdag gingen we naar Napels en vandaar uit naar Pompeï. Vanuit cultureel opzicht zeker een hoogtepunt, maar vanuit ornithologisch opzicht toch zeker ook. Uiteraard waren weer veel Italiaanse mussen, maar dit keer waren er ook ringmussen. De Europese kanarie's waren weer goed vertegenwoordigt en scharrelden tussen de duizenden jaren oude huizen rond.

Opeens vloog er een vogel over dit ik direct herkende: een hop! Een vogel waar ik hier al op had gehoopt, leuk! Helemaal gaaf was het om de vogel later vanuit de wijngaarden ook kenmerkend te horen roepen. Deze roep had ik nog niet eerder gehoord. De vogel vloog uiteindelijk verschillende keren langs, maar een goede foto zat er niet in. Gelukkig staat hij er herkenbaar op.

Enkele andere leuke waarnemingen, niet van vogels, waren die van een vleermuis, koninginnepage en ruïnehagedis. De vleermuis zag ik vanuit een pizzeria tegenover ons hotel foerageren tussen de gierzwaluwen. Omdat het nog niet helemaal donker was, kon ik daar nog enkele foto's van maken.
Enkele koninginnepages vlogen rond op het Forum Romanum. 
Ook de ruïnehagedissen waren daar te vinden. Helaas kon ik geen slangen vinden, die hadden zich goed verstopt. 

Al met al was het een hele leuke vakantie, niet alleen vanuit vogelend perspectief. Nu maar weer eens naar buiten gaan en weer eens wat leuke soortjes zien en ontdekken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten