donderdag 29 augustus 2013

Roodpootspektakel op Westkapelle!

Het is weer een hele poos geleden sinds mijn laatste verslag, dat was voor een groot deel te danken aan het feit dat er weinig te vogelen viel, maar vanaf nu hoop ik weer regelmatig een verslagje te kunnen schrijven.

Deze week is mijn laatste vakantieweek, volgende week ga ik eindelijk aan de slag op Universiteit Leiden. Voordat ik echter ga wil ik nog een dagje rondstruinen op Westkapelle. De vorige twee dagen zijn er draaihalzen gemeld en ik hoop dat ik die in elk geval zal zien. Een roodpootvalk zou ook mooi zijn, maar daar reken ik maar niet op. Er werd enkele dagen gelden namelijk een roodpootvalk gezien bij Opslagterrein Erika door Marcel Klootwijk. Hoe dan ook ik begin de dag bij het Puinpad en Erika. Ik loop het hele puinpad langs, maar het leukste dat ik vind is een grote lijster. Samen met een andere vogelaar ga ik posten bij Erika in de hoop dat er een draaihals te voorschijn komt. Helaas gebeurt dat niet en tegen elven houd ik het voor gezien. 

Een flinke wandeling en een bakje kibbeling later, kom ik aan bij de Hogeweg. .Hier wil ik nog even checken wat er zit en daarna ga ik maar eens op huis aan. Een whatsappje van Rob Sponselee via de Walcheren whatsappgroep gooit echter op een prettige manier roet in het eten. 2 juveniele roodpootvalken tp/jagend tussen de Roverswegeling en de Pauleswegeling. Met twee andere vogelaars zoek ik uit waar dat precies is. Ik zie dat het een behoorlijk eindje lopen is en ik besluit om eerst Rob even op te bellen om te vragen of ze nog ter plaatse zijn. .Dat blijkt zo te zijn, als hij hoort dat ik bij de Hogeweg sta, biedt Rob aan om me even op te komen halen. Dat aanbod aanvaard ik natuurlijk graag! Even later ben ik op de plaats van bestemming. De roodpoten zijn even uit beeld, maar het duurt niet lang of we zien er eentje vliegen. 

We blijven de komende drie uur alleen op deze plek zitten in de hoop dat op een keer een roodpotvalk dichtbij zal komen. Een keer komt er eentje redelijk dichtbij. Er gaaf is om te zien hoe de roodpootvalk en een boomvalk achter een torenvalk aanjagen. Als er eentje gaat zitten gaan we daar snel naartoe, maar het blijkt de boomvalk te zijn. Later in de middag gaan we wat meer heen en weer tussen de akkers. Ik zit bij Corstiaan in de auto en hij ziet er al snel eentje op een akker zitten. Met de telescoop kunnen we hem prachtig zien. Even later gaat hij vliegen en hangt hij al boven ons hoofd. We schieten heel wat plaatjes en dan vliegt hij weer weg. Wij rijden weer naar de andere kant. Net als ik met Edward sta te bellen waar hij precies is, ,zie ik dat hij recht boven ons hoofd vliegt! Snel gooi ik de telefoon neer en samen met Corstiaan schiet ik heel wat plaatjes. Inmiddels zijn we al aardig tevreden over onze foto's. Toch kan het nog veel beter. 

We zetten uiteindelijk weer de achtervolging in en op een driesprong zien we niet minder dan vijf 'roodpootachtige' valken rondvliegen. Huh? Er waren er toch maar twee? Met de verrekijker kunnen we al snel uitmaken dat er niet twee, maar drie roodpootvalken rondvliegen! De andere zijn boomvalken. De volgende minuten vliegen de valken af en aan over ons heen, jagen achter elkaar aan en eentje bidt ook nog kort. Geweldig! De camera's klikken onophoudelijk, uiteindelijk vliegen ze weer terug. Wij gaan er niet meer achteraan beter dan dit wordt het niet! Met Edward Minnaar rijdt ik terug naar huis. Op de weg terug gaan we toch nog eventjes langs de oude plek en we worden getrakteerd op een roodpootvalk die mooi in het avodnzonnetje dichtbij langs zeilt. Uiterst tevreden kunnen we op weg naar huis. Voor ons allebei een nieuwe soort die we niet beter hadden kunnen zien! Hieronder zijn nog wat plaatjes van de roodpoten te zien. Met veel dank aan Rob Sponselee voor het ontdekken en het meeliften en Corstiaan en Edward voor het meerijden!Geen opmerkingen:

Een reactie posten