zondag 6 oktober 2013

Een dagje Bevelanden/Walcheren

Oorspronkelijk stond voor deze dag een Big Day gepland, maar dat ging niet meer door. De Euro Bird Watch was ook voor vandaag gepland en die gaat wel door. Vandaar dat ik om tien voor zeven bij Mark Hoekstein sta om mee te rijden naar de Banjaard. Andere leden van de vogelwerkgroep zijn ook aanwezig. De trek is helaas vrijwel nihil. De leukste vogels zijn twee slechtvalken en een havik. Om elf uur houden we het dan ook voor gezien. De rest van de tijd vullen we op door nog even bij de Schotsman te vogelen. Daar is het zoals gewoonlijk weer leuk vogelen. Al snel ontdekken we twee paapjes, een roodborsttapuit en er zingt een boomleeuwerik. Een overvliegende roepende keep is nieuw voor mijn jaarlijst. Uiteindelijk zijn we weer terug uit de Schotsman en gaat iedereen naar huis. Ik ben van plan om in Goes op de trein te stappen om nog even op Westkapelle te gaan vogelen. 

Als ik dat vertel zegt Carrie Frederiks (nieuw lid van de vogelwerkgroep) dat zij daar ook wel naar toe wil en er wel met me naar toe wil rijden. Daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen! Een tijd later staan we op het parkeerterrein bij opslagterrein Erika. Als we daar aankomen zien we Corstiaan Beeke en Jaap Kolijn al staan. Zij hebben de hop nog niet in beeld, maar waarschijnlijk zit hij even verderop bij de speeltuin. Bij Erika zit wel een tamme tapuit die zich zeer goed laat benaderen. Samen met Corstiaan maak ik een heleboel foto's.

Er is zelfs ruimte voor een filmpje.

Als we eindelijk uit gefotografeerd zijn (en dat wil wat zeggen) gaan we eens kijken waar Jaap is. Hij belt al op: hij heeft de hop gevonden! Zo snel als mogelijk is, omdat Corstiaan op krukken loopt, gaan we naar de speeltuin. Al snel zien we daar de hop lopen. Leuk! Met de anderen probeer ik wat dichterbij te komen. Dat lukt aardig, al kunnen we niet te dichtbij gaan omdat er nog een aantal andere vogelaars achter ons staat.

Als zij weg zijn kunnen we echter de hop wat dichter benaderen. Door een graspol lukt het mij om een redelijke foto te maken. 
Helaas vliegt hij weg voordat ik er wat beter voor lig. Toch ben ik wel tevreden met wat ik heb. We lopen achter de hop aan en vinden hem aan de bovenkant van de dijk langs Erika weer terug. Hij laat zich redelijk goed benaderen. En ik kan nog een foto maken. Als hij op een gegeven moment weer wegvliegt laten we hem maar doen.
Wij gaan door naar de begraafplaats om een bladkoninkje op te sporen. Als we de begraafplaats in lopen laat ik aan Carrie even het geluid horen zodat ze weet hoe hij roept. Als ik het geluid weer uit zet hoor ik tot mijn verrassing een bladkoning terug roepen! Hij roept drie keer en dan zien we iets wegschieten tussen de bladeren. Daarna vinden we hem niet meer terug. 

We besluiten de dag bij het Vroon. Daar komen we Jaap en Corstiaan weer tegen. Corstiaan heeft een Pontische meeuw gevonden. Dat is nog een nieuwe soort voor mij dus die wil ik wel even zien. Al snel kan ik bij Corstiaan door de scoop kijken naar een onvolwassen Pontische meeuw. Nieuwe soort binnen, bedankt Corstiaan! Hij ontdekt naast deze vogel nog een onvolwassen Pont en twee geelpootmeeuwen waarvan één adult. Leuk! Voor de rest zit het Vroon helemaal vol met meeuwen. Een andere nog wel leuke soort zijn drie kleine strandlopers. Als Corstiaan en Jaap al weg zijn, probeer ik nog een foto te maken van de Pontische meeuw. 
Als ik daar net mee klaar ben en ik sta wat te praten met Carrie hoor ik opeens een musachtige roep. Eerst dringt het niet tot me door, maar dan ga ik beter luisteren en zie ik een pieper vliegen. De vogel vliegt een rondje boven het Vroon, terwijl hij ondertussen luid roept. 
Voor de zekerheid check ik het geluid nog even op mijn mobiel, het is er echt één! Na deze soort kunnen we tevreden op huis aan, ondanks de wat trage start werd het toch nog een leuke vogeldag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten