zondag 6 oktober 2013

Walcheren Big Day 2013

Op deze dag vinden twee grote vogelevenementen tegelijkertijd plaats. Het Texelweekend met ongeveer 200 vogelaars (waarvan 30 op eigen houtje soorten ziet) en in de eigen omgeving op Walcheren de najaarsbigday, een iets kleine evenement. Oorspronkelijk was ik ook van plan om naar Texel te gaan, maar omdat ik bij niemand mee kon vogelen, besloot ik de Big Day te gaan doen. Met Marc Goedbloed, Izak en Adriaan Westrate maakten we druk plannen voor de Big Day. 

Redelijk vroeg in de ochtend ga ik naar een carpoolplek bij 's-Heer Hendrikskinderen, waar ik bij Izak in de auto mee kan rijden. In het donker worden onze fietsen bij Middelburg uit de auto geladen en kan de Big Day beginnen. We wachten nog even op Marc. Als hij arriveert horen we kort daarna al een witgat luid roepen. Je kan hem maar binnen hebben! 

We besluiten om in één keer door naar de Nolledijk te rijden om de ochtend te beginnen met trektellen. Helaas weten we geen van allen precies de plek waar de nieuwe telpost is dus rijden we naar de oude telpost toe. Echt nodig vinden we het ook weer niet om daar naar toe te gaan dus uiteindelijk staan we op een hoge duin ergens halfverwege. De trek is uitstekend. Groepjes koperwieken en vinken trekken constant door. Er wordt druk genoteerd. Kepen, groenlingen, putters, sijzen vanalles trekt er door. Izak en Marc zien een boomleeuwerik, maar die kan ik niet vinden. Veldleeuwerik zien we wel. Ook leuk zijn twee groepen blauwe reigers, een van 14 en een van negen. Dan horen Izak en ik een apart geluid, "kruisbek!", zegt Izak. Snel zoek ik het geluid op op mijn mobiel en exact hetzelfde geluid klinkt ons tegemoet. Leuk, een nieuwe Nederlandse soort voor mij er bij! Wat later komen er nog twee over, dus Marc en Adriaan hebben hem ook. Ondanks de goede trek wordt er toch besloten om verder te gaan. Met enige tegenzin ga ik mee, aan de ene kant kunnen we onze tijd bij Westkapelle ook goed gebruiken, maar aan de andere kant is het ook zonde om zo'n goede trek maar te laten voor wat hij is. Net voordat we weggaan horen we nog goudvinken. Als we beneden staan komt er een whatsapp van de Walcheren groep binnen. "Man grote kruisbek langs de Nolle!". Wij balen natuurlijk, als we gewoon doorgefietst waren naar de telpost hadden wij hem ook gehad. Waarschijnlijk is de vogel langsgevlogen, net op het moment dat wij naar beneden liepen. Hoe dan ook, we moeten door. 

Onderweg is een havik die de bossen induikt een goede soort. Ook wordt wulp bijgeschreven. Terwijl we zo langs de duinen fietsen zien we allerlei vinkjes en lijsters overvliegen. Tot nu toe hebben we echter nog niets spectaculairs gevonden. Inmiddels hebben we ook al een whatsapp ontvangen via de Walcheren groep: sperwergrasmus langs het Puinpad! Als we ter hoogte van de sportvelden van Zoutelande fietsen hoor ik opeens een bekend 'tsjieuwiet' bladkoning! Snel stoppen we en we horen de vogel nog een paar keer zwak, maar onmiskenbaar roepen. Daarna is hij ook weer snel weg, een doortrekker! Vol goede moed beginnen we aan het Puinpad. We kijken goed de bosjes in voor sperwergrasmus, maar die vinden we nog niet. Wel vliegen er vier ganzen over, dat blijken kleine rietganzen te zijn. Een eindje verder ontmoeten we een concurrerend team: Corstiaan Beeke, Johannes Luiten en Jaap Kolijn. Zij hebben een groepje kleine barmsijzen ontdekt. Ik heb alleen nog maar 'specjes' in Nederland, dus ook dit is weer een nieuwe soort! 
Later blijkt dit mijn 300ste soort te zijn... Terwijl we daar staan komt luid roepend een groepje van 16 baardmannetjes langs gevlogen. 

Leuk! Een beflijster vliegt ook langs. We wachten nog een tijd lang bij de plek van de sperwergrasmus, maar die kunnen we niet vinden. Aan het einde van het Puinpad (of het begin, net hoe je het bekijkt) horen we nog een al eerder gemelde bladkoning. 

Bij het opslagterrein Erika, ziet Marc een mogelijke (grote) kruisbek, maar hij vliegt helaas snel weg. Op het opslagterrein hippen drie tapuiten en een gekraagde roodstaart rond. 
Vinkachtigen vliegen af en aan. Veel groenlingen, ook zien we een aantal rietgorzen. We maken nog even een uitstapje naar het Zuiderhoofd. Drie grote sterns zijn al snel gevonden, maar een hier gemelde visdief vinden we niet terug. 
De Westkapelsche Kreek staat als volgende op de bestemming. Op het water drijven drie grote mantelmeeuwen, ook vinden we fuut en dodaars. Helaas zien we hier geen geoorde futen, een IJsvogel laat zich nu helaas niet horen. 

We gaan door naar de begraafplaats. Daar zijn al heel wat leuke dingetjes gemeld. We hopen hier een goede slag te maken met de zangvogeltjes. Aan de voet van de vuurtoren hebben we ongeveer alles in één groepje bosjes. Al snel halen we een bladkoning, een vuurgoudhaan en meerdere goudhaantjes eruit. Ook vinden we een hoop tjiffen, een mogelijke fitis blijkt helaas toch een tjijf te zijn. Aan de andere kant horen we ook een bladkoning. Een eindje verder zien horen en zien we ook weer een bladkoning. Dat is al onze vijfde vandaag! De enige vogel die we hier nog willen scoren is bonte vliegenvanger. We lopen tot aan de paardenbak, maar we vinden geen bonte vlieg. Op de terugweg komen we Gerard Troost tegen. Gezamenlijk lopen we terug, dan zien we opeens op een grafsteen een vrouwtje bonte vliegenvanger zitten, yes, die is ook weer binnen! 
De enige grote misser van de dag tot dusver is staartmees. 

Bij het Vroon willen we nog even flink knallen zodat we de dag met trektellen af kunnen sluiten. Op weg er naar toe checken we de draadjes bij de manege, maar we vinden geen paapjes of roodborsttapuiten.Het Vroon zelf is uiteraard een goudmijn op een Big Day als je nog geen plasjes gedaan hebt. Snel halen we bontbekplevier, bonte strandloper, kemphaan, smient en wintertaling binnen. Marc vindt nog drie kleine strandlopers..Goudplevieren vinden we ook al snel. Na zorgvuldig scannen haal ik verderop een eclipskleed pijlstaart eruit. Aan de andere kant van de Hogeweg vindt Izak een meeuw met gele poten. Na een zorgvuldige check zijn we het er over eens: geelpoomeeuw! Een onvolwassen meeuw wordt door ons eerst bestempeld als pontische meeuw, maar blijkt na check bij Thomas Luiten toch een 4e kj kleine mantel te zijn.Een verre tureluur is ook onze enige van de dag. We gaan nog langs de K. de Vosweg om te kijken of we daar nog iets kunnen vinden. Net als we stoppen hoor ik één keer een watersnip roepen. Helaas hoort de rest hem niet. Als we even later het Vroon inkijken komen er een aantal steltlopers overvliegen. Izak ziet als enige een watersnip er tussen vliegen die uit het zich in het Vroon landt. Daarmee hebben we beide een watersnip gezien, dus die kan er bij. 

We hebben nu nog ongeveer twee uur over om te zeetrektellen. We rijden onderlangs de dijk richting te telpost. Ondertussen kijken we goed uit naar paarse strandlopers. Die zien we niet maar wel zit er een merel op de basaltblokken en hippen er twee roodborsten rond. Waarschijnlijk net uit zee gekomen. Bij de telpost zien we Peter Meininger en Wouter van Zandbrink zitten. Al snel zien we zwarte zee-eenden vliegen. Even later komt er een andere vogelaar langs die vertelt dat een eindje verderop een sneeuwgors zit. Snel lopen we er naar toe en we vinden hem. Leuk, een goede soort! 
Na wat plaatjes ga ik snel weer terug, je weet maar nooit wat er weer langs komt. Als we ons weer even geïnstalleerd hebben ontdek ik een groep rotganzen over zee. Een tijd later vindt Izak een Jan van Gent. Een ander Big Day team arriveert, bestaande uit Roger Joos, Peter Roelse, Jan Tuin en Ed Ouwerkerk. Uiteraard houden wij onze mond dicht over de sneeuwgors, een beetje competitie moet er zijn!

Roger vind een middelste jager. Ook een middelste zaagbek vliegt langs die door mij ten onrechte wordt herkend als roodkeelduiker (Ja, het is al heel lang geleden dat ik aan zee zat). Gelukkig vliegt de roodkeelduiker ook langs. Zo halen we een aantal kostbare soortjes binnen. Inmiddels zitten we volgen de 'livedaglijst' al boven de honderd soorten. Gerard Troost komt langs. Terwijl we gezellig praten ziet Marc opeens dat een auto de sneeuwgors aanrijdt. Snel rennen we er naar toe, maar hij is al dood. 
Erg jammer, vooral voor het andere team want die hadden hem nog niet levend gezien. Wij zijn in elk geval blij dat we hem hebben. Gerard Troost blijkt aan de onderkant van de dijk een kanoet te hebben gezien. Samen met Adriaan ga ik er naar toe. Het duurt een tijdje, maar dan hebben we hem dan ook allebei gezien. Intussen wordt ik helemaal platgebeld door Izak. Eindelijk kan ik opnemen, er blijkt een purperreiger gezien te zijn in de Westkapelsche kreek. Snel fietsen we terug. Onderweg over de dijk zie ik in een flits een klein vogeltje zitten. Snel stop ik, het blijkt een keep te zijn. Terwijl Adriaan alvast doorfietst maakt ik toch nog even wat foto's. 
Van zo'n tamme keep moet je toch even profiteren. Daarna fiets ik snel door en een tijd later zie ik ook de purperreiger. Het is een erg apart kleed, maar onmiskenbaar een purperreiger.
Al snel is het dan ook 18:00. Iedereen had zich al min of meer verzameld rondom de purperreiger, maar nu gaat iedereen op weg naar Batavia om de dag af te sluiten. Terwijl wij langs de Kreek fietsen zie ik opeens een ijsvogel wegvliegen. De anderen zien hem ook. Het is twee minuten over zes, maar we schrijven hem toch maar gewoon op. Tenslotte hebben wij het nadeel dat we op de fiets zijn!

In het restaurant bepalen we de score. We dachten 106 soorten gezien te hebben, maar het blijken er achteraf 102 te zijn. O.a. door dubbelnoteringen en verkeerd nummeren is het dat er 4 soorten verschil in zitten. Als we onze score hebben ingeleverd is het wachten op de bekendmaking van de winnaar. Wij hebben niet de geringste hoop, eerste te zijn, maar toch hebben we een leuke score neergezet. 

Het winnende team bestaat uit Thomas Luiten en Pieter Beeke met 116 soorten. Gelukkig zijn we niet laatste, maar toch nog gewoon vierde! Al met al kunnen we toch terugkijken op een leuke Big Day, waarvan wij weliswaar de topsoort gemist hebben, maar die toch een aantal goede andere soorten opleverde. Ik heb nu definitief de grens van 300 soorten in elk geval bereikt! 

3 opmerkingen: