dinsdag 31 december 2013

Jaaroverzicht 2013

Mijn laatste bericht op mijn weblog dateert al weer enige tijd geleden. Sinds de zinderende zaterdag met vale gierzwaluw, woestijntapuit en (niet voor mij) Provençaalse grasmus is er weer heel wat gebeurt. Ik zal nog even kort de vogels noemen waarvoor ik nog ben geweest en nog wat hoogtepuntjes van het jaar. Dankzij mijn OV-jaarkaart en het feit dat ik een rechtenstudent ben kan ik heel wat vaker dan voor heen weg naar leuke vogels. Uiteraard heb ik de grote kruisbekken invasie ook met aandacht gevolgd. Toen er in het Noordlaarderbos ook een witbandkruisbek werd ontdekt en in datzelfde bos de grote kruisbek ook wel eens werd gezien werd het tijd voor een twitch. Het was in totaal acht uur reizen. De hele dag heb ik met ongeveer vijf andere vogelaars in het bos rondgelopen, maar helaas was het tevergeefs. Naar alle waarschijnlijkheid heb ik nog wel een grote kruisbek horen roepen, maar voor mijn eerste grote kruisbek heb ik toch graag en zichtwaarneming. Gelukkig was het niet alleen maar dippen. 

Een week later ging ik eindelijk nog een keer naar de Maasvlakte dit maal met OV voor de Arendbuizerd. Die had ik al eerder gedipt toen ik met mijn ouders op de terugweg er even langs ging met de auto. In Oostvoorne een fiets gehuurd en hup: acht km naar de Maasvlakte. Dat ging allemaal vrij snel. Helaas was het enorm koud. Na twee uur wachten was ik dan ook behoorlijk verkleumd. Gelukkig zat de arendbuizerd toen opeens op een paaltje. Door de telescoop mooi alle kenmerken gezien. Na een poosje ging hij vliegen. Op ongeveer 50 meter dook hij naar beneden en plukte een houtsnip van de grond. Bij het wegvliegen werd hij nog aangevallen door een zwarte kraai en slechtvalk. Een geweldig moment om mee te maken! Helaas lukten door de opwinding van het moment en de kou de foto's niet heel erg. Wel geweldig om een LIFER zo te zien.

Daarna met de trein naar huis gegaan, mijn moeder was jarig en op 'the very local patch' was een zeer tamme grauwe franjepoot ontdekt. Helaas bleek die verdwenen toen ik de volgende dag ging kijken, maar gelukkig werd hij terug gevonden bij Baarland. Dat is wel wat verder fietsen, maar dat had ik er toch graag voor over. Daar heb ik een lange tijd doorgebracht met de grauwe franjepoot terwijl hij het meest van de tijd binnen de scherpstelafstand van mijn fototoestel zwom (1,5 m). Het hoogtepunt kwam toen hij naast mij op de krant stapte en op ongeveer 30 cm zich ging poetsen. Dan zie je pas hoe klein zo'n vogeltje eigenlijk is. Ik kon mijn geluk niet op, dit werd dan ook mijn vogelmoment van 2013, ik heb het met mijn mobieltje nog gefilmd: 


De week hierna werd op zondagavond een sperweruil gevonden. Uiteraard een bericht dat heel vogelend Nederland in opschudding bracht. Tijdens mijn college op  maandag kreeg ik een berichtje van Bas van der Burg of ik mee wilde rijden naar de sperweruil. Daar hoefde ik geen twee keer over na te denken en zo kwam het dat ik om 10 uur bij Bas in de auto stapte en op weg naar Zwolle ging. De sperweruil prachtig in de telescoop kunnen bekijken, ,wat foto's gemaakt en een hoop bekenden gesproken. Super! Ook werd ik nog geïnterviewd door iemand van de Spits, dat was op maandag. Op donderdag ben ik nog een keer terug geweest omdat ik hem nog een keer jagend wilde zien. Dat lukte uitstekend. Eerst ving de vogel een muis en ging die toen op ongeveer 20 meter op zitten eten. Een geweldig moment! 
De volgende week, weer op maandag kon ik weer met Bas mee naar Flevoland voor een Swinhoes boszanger die daar op vrijdag was gevonden. Na flink gestrest zoeken met ongeveer 100 man toch een enorm goed moment gehad toen hij even vrij op een tak kwam zitten. Helaas kon ik daar niet optimaal van genieten omdat mijn verrekijker even niet meewerkte, maar gelukkig kon ik wel alle kenmerken goed zien, dus ook hier weer een megasoort bij kunnen schrijven op de levenslijst. Hier stopt het getwitch voorlopig. 

Uiteraard werd er hierna ook nog veel gevonden. Een dwerguil werd gevonden in een bos in Overijssel. Een vogel die ik in het nieuwe jaar hoop te zien. Ondanks allerlei vage embargo-onzin op waarneming.nl zijn er uiteraard nog genoeg manieren om de plek van de vogel te weten te komen. Een enorm leuke vogel natuurlijk! Op Texel werd intussen een sneeuwuil ontdekt, deze vogel is doorgevlogen naar Vlieland en zit daar nu nog steeds. Met een beetje geluk vind ik voor die vogel ook nog een keer een geschikt moment. Ook deze vogel is al lang een grote wenssoort. Daarnaast blijven natuurlijk de kruisbekken over. De witbandkruisbek in het Noordlaarderbos zit er nog steeds en bij Limburg zit een grote groep grote kruisbekken die zich ook uitstekend laat zien. Er blijft dus nog veel te wensen voor het nieuwe jaar! 

Al met al mag ik zeker niet klagen van wat ik in dit jaar allemaal heb kunnen zien. Het voorjaar was niet echt super te noemen, maar het najaar mocht er zeker zijn. Dit jaar is mijn levenslijst geëindigd op 305 soorten, het doel van vorig jaar: aan de 300 komen is dus gelukt. De jaarlijst heb ik niet serieus bijgehouden dus daar ga ik het dan ook niet over hebben. Al met al kan ik terugkijken op een aantal mooie vogelmomenten en vogels. De geelsnavelduiker, ontdekt door Mark Hoekstein was de eerste gave soort die ik heb gezien dit jaar. Daarna werd het alleen maar beter met bronskopeend, kleine topper en kortteenleeuwerik. Baardgrasmus wil ik graag nog een keer overdoen want die waarneming was nauwelijks voldoende om er een soort van te maken. De Terekruiter, nota bene op de eigen local patch, ontdekt door Mark Hoekstein even tussen het leren voor de examens door was erg leuk. Vooral ook omdat ik hem nog van redelijk dichtbij heb kunnen zien. 

Het najaar begon met drie roodpootvalken bij Westkapelle. Het werd vervolgd door mijn eerste Katwijkse zeldzame soort: roze spreeuw. Het werd serieus op 26 september: een Rosse Waaierstaart, mijn eerste nieuwe soort die ook een nieuwe voor Nederland was. Het ging door met woestijntapuit en vale gierzwaluw en verder met het najaar zoals hierboven beschreven is. Een heel aantal van deze vogels heb ik beschreven in wat verslagen dus die zijn aan de rechterkant nog na te lezen. Ik heb genoten van 2013 en ik hoop dat 2014 er een beetje op lijkt! Alvast een gelukkig nieuwjaar! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten