donderdag 30 juni 2016

Donderdag 16 juni: De laatste soorten oprollen en vertrek


Vanochtend ga ik proberen een kleine alkenkolonie te vinden., Mark had van een vriend gehoord dat er westelijk van de camping een kleine alkenkolonie moet zijn. Met de fiets ga ik langs de camping en fiets ik een heel stuk westelijker. Al snel zie ik wolken kleine alken rondvliegen. Op een gegeven ogenblik kom ik op een punt waar een aantal alken lager zitten, de daadwerkelijke kolonie is hoger in de bergtoppen. Na een klauterpartij lukt het om vrij dichtbij te komen en vermaak ik me een tijd lang met deze geweldig vogels.
Kleine Alk - Little Auk

Als ik eindelijk besluit om op te stappen, klinkt er een roep en komt er een witte vogel aanvliegen: Spitsbergen Alpensneeuwhoen! Ik zie zowel het mannetje als het vrouwtje. Het mannetje laat zich erg leuk benaderen en zit uiteindelijk op ongeveer drie meter van mij af, geweldig! 
Spitsbergen Alpensneeuwhoen - Svalbard Rock Ptarmigan


Als hij uiteindelijk besluit op te stappen kan ik ook zeer tevreden terug naar de Ortelius, waar ik nog net op tijd ben voor de lunch. Onderweg knip ik nog snel een bewijsplaatje van een Spitsbergen rendier die rustig staat te grazen.
Spitsbergen rendier - Svalbar reindeer
’s Middags breng ik de fiets terug naar de camping, op de weg terug kom ik nog een leuk vrouwtje rosse franjepoot tegen. 
Rosse franjepoot - Grey Phalarope


Rond vier uur worden we met zodiacs naar de Plancius gebracht. Inmiddels heb ik kennis gemaakt met een andere Nederlandse vogelaar Ad Jansen, die ook uit Leiden komt. Op de boot ontmoet ik ook Arjan uit Wageningen. Met z’n vieren vormen we dus een Nederlands sprekend groepje, er zijn overigens nog meer Nederlanders, die we ongetwijfeld gedurende de reis beter zullen leren kennen. Na de safety drill en het voorstellen van de bemanningsleden is het tijd om te eten. Intussen hebben we al weer middelste jager, veel kortbekzeekoeten en ook een aantal papegaaiduikers gezien. Na een uitstekende maaltijd wil ik graag weer aan dek staan. Terwijl ik aan dek sta wordt er omgeroepen dat er een walvis te zien is. Het blijkt een blauwe vinvis te zijn en hij wil zelfs een aantal keer breachen! Een keer komt hij leuk dichtbij de boot omhoog. Natuurlijk ontzettend gaaf om deze enorme walvis breachend te zijn, volgens mij is dit hier nog niet vaak waargenomen. 
Blauwe vinvis - Blue WhaleUiteindelijk blijken er zelfs twee blauwe vinvissen te zijn en ver weg ook nog een walvis die niet met zekerheid op naam gebracht kan worden, mogelijk jonge blauwe of anders een gewone vinvis. Erg leuk natuurlijk, het grootste dier ter wereld ooit (voor zover we weten) naast de boot! Met deze geweldige waarneming kan ook deze dag goed worden afgesloten. Morgen gaat om zes uur de wekker weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten