dinsdag 28 juni 2016

Woensdag 15 juni: aankomst in Longyearbyen en een dagje op de Ortelius


Al een paar jaar houd ik de poolreizen nauwlettend in het oog. Helaas waren ze voor mij altijd een beetje te duur. Toen kwam op Facebook een aanbieding van Birdingbreaks voorbij, IJsberenspecial voor de helft van de prijs! Dat kun je natuurlijk niet laten liggen, gelukkig kon ik van mijn werk vrij nemen en de volgende dag heb ik de reis geboekt. Daarna bleken er nog problemen te ontstaan, de Ortelius had motorpech! Aanvankelijk leek dat allemaal goed af te lopen, maar afgelopen vrijdag werd ik toch gebeld dat het hem niet ging worden. Gelukkig kon ik overgeboekt worden op de Plancius. Om half 10 ’s avonds vertrok de vlucht van Schiphol naar Oslo. Daar moest ik een nacht wachten op mijn vlucht die om negen uur ’s ochtends zou vertrekken. Mijn bagage dumpte ik bij een bagageopslag en zelf ging ik op de vloer slapen in de buurt van de bagageopslag. Het ging niet heel geweldig, maar toch een paar uur slaap mee kunnen pakken. Met lichte rugpijn stond ik vanochtend al om half zes op, gewekt door luid kletsende schoonmakers. Om negen uur moet het vliegtuig vertrekken, maar het wordt uiteindelijk later. Vliegveld Gardermoen hangt me inmiddels mijlenver de keel uit, maar gelukkig kunnen we op een zeker moment toch boarden. Uiteindelijk landt het vliegtuig om half 2 in Longyearbyen. 

Hier zou het allemaal plaats moeten gaan vinden! Het begon al goed, koningseider was goed herkenbaar vanaf het vliegveld. 


Ik dump mijn bagage op de Ortelius (daar zullen we een nacht blijven) en ik maak kennis met hutgenoot Mark. Hij komt uit BelgiĆ«. Daarna ga ik lopen richting de camping waar ik een fiets zal huren. Onderweg kan ik een koningseider en een paarse strandloper leuk fotograferen, de paarse strandlopers zitten overal en zijn inmiddels in vol zomerkleed. Een plaatselijke ringer is ijverig bezig geweest om ze allemaal van kleurringen te voorzien. Je moet moeite doen om er een zonder te vinden. 
 
Koningseider - King Eider

Koningseider - King Eider

 
Paarse strandlooper - Rock Sandpiper

Ook een kleine jager laat zich belachelijk goed bekijken, hij gaat op 2 meter voor me zitten.
Kleine jager - Arctic skue
Als ik een eindje de toendra oploop vallen twee kleine jagers me aan, ondertussen stappen overal sneeuwgorzen in deftig zomerkleed gestoken, rond. Mooi om die ook eens zo te zien!
Kleine jager - Arctic skua

Sneeuwgors - Snow bunting
Ook de noordse sterns zijn agressief, elke keer zit er zo’n beest in je nek te pikken. 
Gelukkig vliegen ze ook wel eens gewoon normaal rond. Niet te geloven dat deze vogels over een paar maanden weer naar het zuidelijkste puntje van de planeet zullen vliegen, nadat ze eerst op het noordelijkste zijn geweest.
 
Noordse stern - Arctic tern
Ik fiets in de richting van het dorp Longyearbyen, daar voorbij is een hondenkennel waar een goede kans is op ivoormeeuw. Voor het zover is stop ik eerst bij een soort uitkijkpunt aan het water waar meerdere vogelaars staan. Op mijn vraag of er nog wat leuks zit, antwoorden ze dat ze een ivoormeeuw gezien hebben! Het duurt even maar dan zie ik hem ook, erg leuk om deze zo makkelijk te vinden. De meeuw zit op het dak van het gebouwtje bij de hondenkennel.
 
Ivoormeeuw - Ivory Gull


Ik weet dat dat ook lastiger kan zijn. Ook hebben de Spaanse vogelaars de Stellers eider gezien. Voor hier een zeldzaamheid en voor mij ook nog een lifer. Ze zijn zo vriendelijk hem in de scoop te zetten, die is binnen! Bij de kennel broeden veel eiders die totaal niet schuw zijn. Ook zit er een slapende koningseider tussen. 
Koningseider rechts, de rest is gewone eider - King Eider on the right, the others are Common Eider

Vrouwtje Eider - Female Eider
Als ik verder fiets vind ik ook nog twee roodkeelduikers. Ook mooi om deze vogels in broedkleed te zien, helaas is het licht niet al te best.
Roodkeelduiker - Red-throated Loon
 De gestreepte strandloper die hier ook ergens zou kunnen zitten, kan ik niet vinden. Dan is het al weer tijd om terug te gaan naar de Ortelius, na een uitstekend diner ga ik nog even naar de plasjes bij de camping. Dat blijkt succesvol, vier rosse franjepoten laten zich enorm gaaf zien. Drie vrouwtjes en een mannetje. De meest geĆ«mancipeerde vogels ter wereld, het vrouwtje zorgt voor het eten, vecht om het mannetje en het mannetje zit op de eieren. Ze zijn zoals goede franjepoten betaamd, erg tam.
Rosse franjepoot - Red/Grey Phalarope

Mannetje - Male

Vrouwtje - Female


Helaas is het licht niet al te best (het is de hele dag al bewolkt). Na deze succesvolle dag is het goed slapen, dat doe ik voor het eerst van mijn leven bij het volle daglicht, terwijl het al 1 uur 's nachts is, voorlopig zal het niet meer donker worden. Om twaalf uur kwam trouwens de Plancius de baai binnen varen, die gaan we morgen maar eens bekijken, ons onderkomen voor de komende week. Geen opmerkingen:

Een reactie posten