dinsdag 3 oktober 2017

Een geelsnavelduiker tijdens bosjeskloppen


Na een lange stilte vond ik dit toch een leuk moment om ook op mijn blog te delen.
Voor vandaag was een noordwestenwind voorspeld met windkracht vijf tot zes. Geen overdreven harde wind, maar toch kan dat bij Westkapelle nog leuke soorten opleveren. In de schemer kwam ik dus aan bij de telpost. De eerste soort van de dag was meteen een vale pijlstormvogel, maar die wist ik niet op te pikken. Toch was het een onderhoudende ochtend, met noordse en grauwe pijlen, grote jagers, kleine jagers en twee kleinste jagers. Rond 10 uur droogt de trek een beetje op en ik besluit om te vertrekken. Eerst even meeuwen checken op de zeedijk en daarna nog de begraafplaats, het Puinpad en opslagterrein Erica bekijken. Beroemde plekken die al veel zeldzaamheden hebben opgeleverd en het is tenslotte najaar!

De zeedijk leverde een paar Pontische meeuwen op. Erica leverde vrijwel niets op en het Puinpad was rustig. Een boompieper spec. was nog wel leuk, maar die kon ik niet afmaken. Op de terugweg op het Puinpad was ik net wat bosjes aan het bekijken toen ik opeens een duiker zag vliegen. Hij vloog vrij dichtbij dus ik ging meteen foto’s maken. Ik was al vaker met duikers de mist ingegaan en een foto is altijd handig. Ik ging er in eerste instantie vanuit dat het wel een roodkeelduiker zou zijn, maar wellicht kon het ook zomaar een parelduiker of ijsduiker zijn. Hij vloog aanvankelijk richting het noorden en ik wilde de telpost al gaan whatsappen toen hij draaide en een rondje over mijn hoofd vloog. Na nog een rondje hield hij het voor gezien en verdween richting zuid.

Blogspot laat het nu even niet toe om foto's te uploaden, als je foto's wilt zien klik dan even op deze link.

Ik ging intussen mijn foto’s bekijken, toen ik de hals en snavel zag dacht ik dat dit toch wel een ijsduiker moest zijn. Daarnaast viel mij echter de lichte gele tint op de snavel op, ook was de hals niet zo donker als ik bij een ijsduiker zou verwachten en de snavel was opgewipt. Ik meende dat laatste ook als kenmerk van geelsnavelduiker te herinneren, maar ik wist het niet zeker. Omdat ik met mijn smartphone ook niet echt een duidelijke foto kon maken op het Puinpad wachtte ik daarmee tot in de auto. In de veronderstelling dat ik een beetje teveel aan whisful thinking aan het doen was, sloeg ik niet meteen alarm. Dat had overigens ook weinig uitgemaakt, want de vogel vloog niet richting de telpost en was niet ter plaatse gegaan. Als hij richting de telpost was gevlogen had ik ze uiteraard sowieso wel even een berichtje gedaan, een ijsduiker is tenslotte ook een leuke soort.

Vanuit de auto stuurde ik eerste een berichtje naar Mark Hoekstein, hij is mijn vaste vraagbaak voor determinatietwijfelgevalletjes. Hij bleek echter niet bereikbaar dus stuurde ik meteen nog een foto naar Thomas Luiten, die had ik nog op de post gezien vandaag. Ik wilde het nu toch wel weten! Met een ‘IJsduiker’ stuur ik de foto naar Thomas. Gelukkig reageert die meteen: ‘lijkt wel een geelsnavelduiker’. Meteen app ik terug dat ik daar ook al aan dacht en wordt de Walcheren appgroep op de hoogte gesteld. Ik kan het zelf nog steeds amper geloven, maar het is dus echt waar. Mijn allereerste zelf ontdekte indiensoort!


Volgens Dutchavifauna gaat het om het 40ste geval in Nederland, het is de zevende voor Zeeland en de vierde voor Westkapelle. Na 2000 zijn er nog maar zes gevallen in Nederland waarvan twee in Zeeland en ook een in Westkapelle. Voor mij was het overigens geen nieuwe meer, ik had de vogel van Schouwen-Duiveland van 2013. Deze voelt echter wel een stuk beter!

3 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gefeliciteerd Lennart !!

  Wat een soort en dat op deze datum !
  Vorige winter was ik zelfs nog van plan om hiervoor naar Woodhall Spa, Lincolnshire UK. te gaan, het was geen lifer maar maw. om zo even zeggen hoe goed dit werkelijk is.
  ps: En dan dit nog op één van je foto's had ik het gevoel dat die in de Westkapelsche Kreek wou landen, man..man.. dat had het geweest zeg..
  Cheers !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dankje Kris! Ik was ook erg verrast! Helaas ging hij niet naar beneden, zou gaaf geweest zijn!

  BeantwoordenVerwijderen